Wracam do tematu, bo właśnie otrzymaliśmy Twój programator z pamięcią i klipsem (w końcu

).
Programator jest sprawny, taśma jest sprawna, pamięć jest sprawna, ale ma uszkodzone piny.
Pierwsza sprawa i najważniejsza - podłączenie jest niepoprawne. Bardzo dobrze że podesłałeś klips z podłączoną taśmą. Na poniższym obrazku po lewej stronie są Twoje połączenia. Po prawej stronie są połączenia prawidłowe.

- 35080_clip_connection.jpg (178.12 KiB) Viewed 8975 times
Generalnie tak jak pisałem wyżej, pin 1 programatora do pinu 2 w pamięci, pin 2 do pinu 4, pin 3 do 3 itd, pin 4 do pinu 1 itd. - wyświetla się to w programie (screen poniżej). Na w/w obrazku przewód fioletowy (pin 4 programatora) powinien trafić na pin nr 1 pamięci.

- 35080_cross_connection.jpg (34.55 KiB) Viewed 8975 times
W Twoim przypadku było mocno namieszane, tak jakby w lustrzanym odbiciu ale tak nie do końca. Myślę że powyższe obrazki wyjaśniają tą kwestie w 100%.
Druga kwestia - zaciśnięcie klipsu na wylutowanej pamięci. Pamięć którą podesłałeś ma bardzo mocno zdeformowane piny (zdjęcie poniżej) przez co nie kontaktuje w klipsie.

- 35080_damaged_pins.jpg (122.26 KiB) Viewed 8975 times
Generalnie nie powinno się podłączać tak zdewastowanej pamięci do klipsa bo można sobie przy okazji uszkodzić blaszki w klipsie (Twój klips na szczęście jest sprawny i na drugiej pamięci działa - o tym dalej). Ta pamięć którą podesłałeś działa tylko w zewnętrznym adapterze, który ma połączenia tak jak do klipsa. Jak się mocno ją docisnęło do klipsa (już poprawnie podłączonego) to wszystko zaczęło działać. Chciałem naprawić te piny w pamięci ale niestety jeden z nich był już nadpęknięty i przy prostowaniu się odłamał. Poniżej zdjęcie jak na drugiej pamięci wylutowanej z licznika i oczyszczonej zaciska się klips (wszystkie styki kontaktują)

- 35080_proper_pins.jpg (86.84 KiB) Viewed 8975 times
Problem jest taki że tego typu pamięci są często w układzie zalakierowane i trzeba je czyścić/skrobać. Trzeba to robić bardzo ostrożnie aby nie uszkodzić nóżek. Można sobie tez zmajstrować zwykły adapter 8-pinowy z odpowiednimi połączeniami, przykład "roboczy" poniżej.

- 35080_adapter.jpg (57.37 KiB) Viewed 8975 times
W adpterze zawsze łatwiej zacisnąć pamięć niż w klipsie "w powietrzu". Niestety ale 35080 ma nietypowe połączenia i jej obsługa była dodana w jednej z aktualizacji do REVELPROGa przez co niestety nie można tej pamięci programować w fabrycznej podstawce - stąd te wszystkie kombinacje z połączeniami
Za chwilę na PM podeślę Ci wsad jaki odczytałem z Twojej pamięci.