Zaprogramowanie cFeon Q32B-104HIP

Pytania techniczne oraz porady dotyczące programowania pamięci oraz funkcjonalności programatora.
montie
Posts: 4
Joined: Tue Dec 04, 2018 9:33 pm

Zaprogramowanie cFeon Q32B-104HIP

Postby montie » Tue Dec 04, 2018 9:46 pm

Witajcie.
Jestem zielony w tym temacie, niestety.
Ale w skrócie. Mam laptopa firmy D... , prawdopodobnie uszkodzona kość biosu. Zakupiłem nową na aukcji.
Posiadam programator IS. Podłączam wszystko poprawnie wg instrukcji, pamięć wsadzona w podstawkę. System operacyjny win 10 x64, oprogramowanie 1.8 programatora, sterowniki zainstalowane z poziomu aplikacji. Chcę wyczyścić kość pierw choć wiem że jest pusta bo nowa. Wybieram układ cFeon Q32. Daje testowo odczytaj i czyta choć jest pusto. Daję wyczyść pamięć, proces zaczyna się, mamy info czyszczenie, postępu 0% i nic się nie zmienia, Programator świeci kontrolką busy.. i po jakimś czasie mam info "błąd czyszczenia pamięci"
Napięcie dla tych układów to 2,7V do 3,6V, sprawdzałem na 2,8V i 3V Co robię źle?

ArT
Posts: 695
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 12 times
Been thanked: 62 times

Re: Zaprogramowanie cFeon Q32B-104HIP

Postby ArT » Wed Dec 05, 2018 10:53 am

Cześć. Z opisu wynika że wszystko robisz dobrze i powinno działać :-)
Możesz wrzucić zdjęcia jak umieszczasz pamięć w podstawce a jak podstawkę w programatorze?
Używasz kabla USB z zestawu? (USB 2.0 HS) One są podwójnie ekranowane do transmisji o wysokiej prędkości - jak się użyje kabla cieńszego od innych urządzeń to objawy mogą być podobne. Kabel też musi być wpięty bezpośrednio do portu USB w komputerze - bez żadnych przejściówek/hubów po drodze.
Prześlij też proszę zrzut ekranu z testu napięć programatora - na tym komputerze na którym programujesz.

montie
Posts: 4
Joined: Tue Dec 04, 2018 9:33 pm

Re: Zaprogramowanie cFeon Q32B-104HIP

Postby montie » Wed Dec 05, 2018 12:30 pm

Witam.
W załącznikach zdjęcia. Kable mam takie jakie były w zestawie. Mam inne więc sprawdzę.
Jak podłączam chip jest też na zdjęciu.
Attachments
IMG_20181205_122237_resized_20181205_122707537.jpg
IMG_20181205_122237_resized_20181205_122707537.jpg (614.34 KiB) Viewed 23 times
IMG_20181205_122222_resized_20181205_122707835.jpg
IMG_20181205_122222_resized_20181205_122707835.jpg (860 KiB) Viewed 23 times
programator_napiecia.jpg
programator_napiecia.jpg (49.18 KiB) Viewed 23 times

ArT
Posts: 695
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 12 times
Been thanked: 62 times

Re: Zaprogramowanie cFeon Q32B-104HIP

Postby ArT » Wed Dec 05, 2018 12:33 pm

Kabel jest OK.
Pamięć też jest poprawnie umieszczona.
Test programatora również OK.

A jesteś pewien że pamięć jest sprawna? Spróbuj na 2.6V-2.7V a następnie na 3.6V - jest jakaś różnica? Jak nie to spróbuj obniżyć prędkość transmisji do 10% (ustawienia -> hardware -> sck = 10%). Może pamięć nie trzyma parametrów lub jest uszkodzona. Patrzyłeś może na innych pamięciach?

montie
Posts: 4
Joined: Tue Dec 04, 2018 9:33 pm

Re: Zaprogramowanie cFeon Q32B-104HIP

Postby montie » Wed Dec 05, 2018 12:41 pm

Zakupiłem dwie pamięci więc wziąłem pod uwagę że jest coś nie halo z jedną no ale może być i z obiema.
Obniżenie taktowania - to testowałem też wczoraj,w przypadku gdy dam 50% to czyszczenie działa ale przy napięciu 3V lecz już zaprogramować się nie chce. Sprawdzę jeszcze pod innym os np win7.

montie
Posts: 4
Joined: Tue Dec 04, 2018 9:33 pm

Re: Zaprogramowanie cFeon Q32B-104HIP

Postby montie » Wed Dec 05, 2018 12:42 pm

Innych pamięci nie mam niestety, chyba że coś wylutuje z płyt głównych.

ArT
Posts: 695
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 12 times
Been thanked: 62 times

Re: Zaprogramowanie cFeon Q32B-104HIP

Postby ArT » Wed Dec 05, 2018 1:31 pm

Już nie chodzi o uszkodzenie jednej pamięci, ale tych "cFeon" to całe chiny są zalane podróbkami, które lepiej lub gorzej trzymają parametry. One często też siadają w laptopach. Spróbuj jeszcze na "10%" i na niższym lub wyższym napięciu, może pójdzie. Jak nie to możesz podesłać programator + swoje pamięci. Mam cFeon 32 i 64Mbit u siebie to będę mógł sprawdzić i porównać. Może z samym programatorem coś jest nie tak, dlatego warto też na innych kościach sprawdzić.


Return to “Wsparcie Techniczne”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron