Problem z zapisem FM25W256

Pytania techniczne oraz porady dotyczące programowania pamięci oraz funkcjonalności programatora.
many2

Problem z zapisem FM25W256

Postby many2 » Tue Jun 30, 2015 11:55 am

Witam. Tak jak w temacie mam problem z zapisem, czyszczeniem pamięci FM25W256. Odczyt funkcjonuje prawidłowo jednak funkcje korekty zawartości kończą się błędem (błąd weryfikacji). Zawartość pamięci pozostaje niezmienna pomimo kilkukrotnych prób kasowania/zapisywania.

ArT
Has thanked: 55 times
Been thanked: 163 times

Re: Problem z zapisem FM25W256

Postby ArT » Tue Jun 30, 2015 8:09 pm

Pin3 pamięci (WP - Write Protect) służy do zabezpieczenia przed zapisem/czyszczeniem. Jeżeli programuje Pan w układzie i pin ten będzie podłączony do masy, to zapis/czyszczenie nie będą działać (pamięć zabezpieczona). W takim przypadku proponuje programować w podstawce (ewentualnie można podnieść ten pin do góry i osobno podłączyć do programatora). Jeżeli w podstawce zapis nie działa, to proszę się upewnić że wszystkie piny kontaktują - w szczególności pin 3 i pin 5 (oba są wykorzystywane podczas zapisu/czyszczenia i jednocześnie nie są wykorzystywane podczas odczytu). Często jest tak, że po wylutowaniu na pamięci pozostaje nadmiar kalafonii/topnika które działają jak izolator - w takim przypadku trzeba przeczyścić piny (można je również delikatnie potraktować papierkiem ściernym). FM25W256 można też spróbować zapisać jako 25..256 (EEPROM -> 25 series -> 25..256) - w tym przypadku magistrala SPI jest taktowana niższym zegarem ale procedury zapisu są te same.

many2

Postby many2 » Sun Jul 05, 2015 11:00 am

witam.
Przetestowałem programowanie zgodnie z sugestiami, ale niestety na tych pamięciach, które pracowały w serwisowanych urządzeniach nie można wykonać korekty zawartości. Podejrzewam że są one w jakiś sposób zabezpieczone bo fabrycznie nowe kości programują się bez problemu. Sprawdzałem 5szt. używanych i nic, a nowa poszła bez problemu.

ArT
Has thanked: 55 times
Been thanked: 163 times

Postby ArT » Tue Jul 07, 2015 6:23 pm

Jedyne zabezpieczenia jakie można ustawić na tych pamięciach to:
1) sprzętowe: #WP (pin3) - programator podaje stan wysoki na ten pin (odbezpieczenie), dlatego ważne jest aby w układzie ten pin nie był podłączony na stale do masy (wtedy pamięć jest zabezpieczona przed czyszczeniem i zapisem),
2) programowe - w rejestrze pamięci są dwa bity zabezpieczające (BP0 i BP1) - ustawienie ich (logiczne "1") zabezpiecza sektory w pamięci, datasheet str.6:
FM25W256.pdf
(447.79 KiB) Downloaded 533 times

Przed każdą operacją czyszczenia/zapisu tych pamięci, programator najpierw włącza możliwość zapisu (WREN) a następnie zeruje bity BPx w rejestrze pamięci (odbezpieczenie). Także nie wydaje mi się aby to była kwestia zabezpieczenia (wg datasheet'a pamięci innego zabezpieczenia nie posiadają). Czasem zdarza się że producenci pamięci (RAMTRON w tym przypadku) produkują odmiany danej pamięci dla różnych producentów (z dodatkowymi rejestrami zabezpieczającymi) - rzadko można się z tym spotkać (produkcja masowa) ale się zdarza (tylko że wtedy pamięć ma zupełnie inne oznaczenie na obudowie). Prędzej obstawiałbym uszkodzenie pamięci - z drugiej strony mało prawdopodobne aby żadna z tej serii nie dala się zapisać. Z chęcią bym przetestował te pamięci gdyż sam jestem ciekaw - jeżeli byłby Pan zainteresowany podesłać z 2szt. do testów to zapraszam do kontaktu na PM lub mail.

Return to “Wsparcie Techniczne”