Problem z odczytem

Pytania techniczne oraz porady dotyczące programowania pamięci oraz funkcjonalności programatora.
marolos22
Posts: 2
Joined: Mon Feb 22, 2021 12:54 pm
Has thanked: 1 time

Problem z odczytem

Postby marolos22 » Mon Feb 22, 2021 4:34 pm

Chciałbym zaprogramować kość BIOS bez wylutowywania jej z płyty. Wybieram rodzaj kości w programie i klikam na "odczyt", ale nic się nie dzieje. Nie odczytuje mi jej. Co robię źle?
Kość to MX25L1605
Attachments
20210222_125300.jpg
20210222_125300.jpg (3.19 MiB) Viewed 2903 times

ArT
Posts: 1505
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 51 times
Been thanked: 161 times

Re: Problem z odczytem

Postby ArT » Tue Feb 23, 2021 11:01 am

Pokaż jeszcze zdjęcie taśmy od strony programatora abym mógł zidentyfikować pin 1 na taśmie oraz zdjęcie pamięci w układzie abym mógł na niej zidentyfikować pin 1. Jaki wyświetla błąd?

Wiele rzeczy może być nie tak, od złego podłączenia, po konflikt na magistrali, przez fakt że pamięci może nie dać się w ogóle odczytać w układzie tylko w adapterze.

marolos22
Posts: 2
Joined: Mon Feb 22, 2021 12:54 pm
Has thanked: 1 time

Re: Problem z odczytem

Postby marolos22 » Tue Feb 23, 2021 7:16 pm

Już wszystko jasne. Problem tkwił w nie zainstalowanym sterowniku do programatora. Pominąłem ten krok po reinstalacji systemu :lol:

moddotr
Posts: 1
Joined: Thu Nov 04, 2021 2:10 pm

Re: Problem z odczytem

Postby moddotr » Thu Nov 04, 2021 2:47 pm

Witam, podłączę się do tematu, zakupiłem ten programator i albo trafiłem na uszkodzony chociaż test V przechodzi 1.5,3.0, 5.0 oraz natężenie 10mA, niby wszystko ok, klips podłączony jak wyżej u kolegi na zdjęciu z drugiej strony IDC10 (złącze taśmy (źle nie ma możliwości podłączyć) podłączony do programatora) układ wybrany w25Q64FV adresacja zapobiegawczo 25...64pp i przy VPP OFF odczytuje chociaż to są śmieci i "w ogóle las", natomiast zgodnie datasheet producenta 2.7V-3.6V przy wyborze 2.8VPP to niezależnie od układu jaki wybrałem sprawdziłem na nowych, starych układach flash to zawsze to samo " Uwaga - zbyt duży pobór prądu", teraz najciekawsze układ nowy wrzucony do podstawki zintegrowanej to samo. Konkluzja Xeltek oraz ch341A nie ma problemu z odczytem. Moje pytanie jest następujące przysługuje mi zwrot towaru, ale, że chcę zatrzymać sprzęt, postanowiłem poprosić o pomoc w rozwiązaniu problemu. Dodam, że za pośrednictwem złącza ZIF również podłączałem klips co nic nie wniosło nowego. Klips zapożyczony wraz z adapterem od ch341A. Programator trzymam pierwszy raz w ręku i może to jest spowodowane brakiem mojej wiedzy, również się z tym liczę. Ustalenie pinout ZIF 32 zgodnie z załączonym zdjęciem z samego programu.
Próba odczytu na układach SFM: W25Q64FV, MX25L3205D, MX25L8005, MX25L8006E, 25VF016B, W25Q64BV, W25Q16CV
Attachments
klips.png
klips.png (284.21 KiB) Viewed 2356 times
pinout.png
pinout.png (6.87 KiB) Viewed 2356 times
error4.png
error4.png (80.4 KiB) Viewed 2356 times
error3.png
error3.png (9.28 KiB) Viewed 2356 times
error.png
error.png (18.28 KiB) Viewed 2356 times
error2.png
error2.png (62.53 KiB) Viewed 2356 times

ArT
Posts: 1505
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 51 times
Been thanked: 161 times

Re: Problem z odczytem

Postby ArT » Thu Nov 11, 2021 9:23 pm

Mam nadzieję że nie podłączasz klipsa na gołej wylutowanej pamięci, tylko w układzie (programowanie pamięci powinno być albo w adapterze, albo w układzie - na samym klipsie i tak długich przewodach programowanie flash nie będzie działać - trzeba by obniżyć prędkość do minimum w ustawieniach a i tak nie ma gwarancji sukcesu).

Zakładając że programujesz w układzie i masz błąd przeciążenia (>100 mA) to:
- sprawdź czy ten klips który posiadasz, ma odpowiednią kolejność wyprowadzeń, tzn. pin 1 programatora trafia na pin 1 pamięci, pin 2 na pin 2 itd. Ogólnie te chińskie klipsy z tymi adapterami mają wysoką oporność i to może być problemem, najlepiej zostawić sam klips, wywalić ten adapter, przewody dać własne i krótsze. Poza tym do programowania w układzie powinieneś korzystać z bocznego gniazda ICSP w programatorze a nie gniazda ZIF
- sprawdź piny 3 i 7 (WP i HLD) czy w układzie nie są podłączane do masy (programator podaje stan wysoki aby odblokować pamięć, a układ może wymuszać stan niski i wtedy robisz zwarcie) - na innym programatorze i wyższej wydajności prądowej i bez zabezpieczenia może przechodzić (będą się grzać elementy na płycie)
- możesz obniżyć prędkość transmisji do 50% lub 10% (ustawienia -> hardware -> sck -> 50%)
- jeżeli jesteś pewny połączeń to możesz spróbować zwiększyć ograniczenie prądu do 200mA (w ustawieniach j/w) - tylko w takim przypadku jeżeli coś będzie źle podłączone to uszkodzisz programator lub układ
- jeżeli 200mA to nadal za mało (ch341A nie ma zabezpieczeń i pociągnie tyle ile USB da, czasem ponad 500mA) to jest kilka rozwiązań - szczegóły w rozdziale 5 instrukcji ale żeby nakierować to spróbuj na niższym napięciu (np. 2.4V) - wtedy inne układy mają szanse pozostać w stanie reset i nie pobierać prądu lub na wyższym napięciu (np. 3.3V) albo podłącz zewnętrzne zasilanie do płyty
Daj znać jak efekty, będziemy dochodzić dalej problemu.

gelasik
Posts: 3
Joined: Wed Feb 08, 2023 5:46 pm

Re: Problem z odczytem

Postby gelasik » Wed Feb 08, 2023 7:06 pm

Podepnę się pod temat nie mogę odczytać ani w układzie ani w adapterze po wylutowaniu pamięci 080D0WQ 97036 jest to pamięć 35080 w dolnym rogu nic mi nie pokazuje CRE32:0D1FB9E9 nic mi takiego nie pokazuje w czym jest problem jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość :D
Attachments
IMG_20230208_180210_Easy-Resize.com.jpg
IMG_20230208_180210_Easy-Resize.com.jpg (231.27 KiB) Viewed 1334 times
1675876274965_Easy-Resize.com.jpg
1675876274965_Easy-Resize.com.jpg (232.71 KiB) Viewed 1334 times
1675876274961_Easy-Resize.com.jpg
1675876274961_Easy-Resize.com.jpg (222.57 KiB) Viewed 1334 times

ArT
Posts: 1505
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 51 times
Been thanked: 161 times

Re: Problem z odczytem

Postby ArT » Thu Feb 09, 2023 7:59 am

Przede wszystkim na klipsie jest źle podłączone, a pamięc wymaga wyższego napięcia niż wybrane 1.8V. Mam nadzieję że nie próbowałeś w tej konfiguracji programować w układzie, bo można uszkodzić programator. Proponuje podłączyć najpierw na samym klipsie zgodnie z tym co się wyświetla w programie, tj. pin 1 programatora (w Twoim przypadku brązowy przewód) - do pinu 2 pamięci. Pin 2 programatora (czerwony) - do pinu 4 pamięci. Itd. Po prawidłowym podłączeniu będzie działać. Jeżeli chodzi o programowanie w układzie, to różnie bywa, zależy od układu, dlatego najpierw przetestuj poza układem.

35080.jpg
podłączenie 35080
35080.jpg (129.62 KiB) Viewed 1330 times


Uwaga!
- pamięć posiada rejestr inkrementalny, który można zapisać tylko wyższą wartością
- pamięć posiada nietypowe wyprowadzenia (użyj adaptera lub klipsa)

Rejestr inkrementalny:
- pierwsze 32 bajty pamięci (0x00 - 0x20),
- domyślna wartość rejestru inkrementalnego dla nowej czystej pamięci to 0x00,
- nie ma możliwości wyczyszczenia rejestru inkrementalnego*
*można zapisać tylko wyższą wartość, np. 0x01 w miejsce 0x00 ale na odwrót już nie.

Wg noty katalogowej pamięci rejestru nie da się wyczyścić. W praktyce jest to obszar
pamięci szyfrowany (krypto) i na rynku są dostępne kasowarki (tzw. 35080 eraser),
które lepiej lub gorzej sobie radzą z kasowaniem tego rejestru.


Return to “Wsparcie Techniczne”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron