czujniki pozomu paliwa i gazu

Pytania techniczne oraz porady dotyczące kompatybilności i funkcjonalności UKP.
jacek79
Posts: 26
Joined: Thu Jan 10, 2019 10:31 pm
Has thanked: 2 times

czujniki pozomu paliwa i gazu

Postby jacek79 » Fri Jan 11, 2019 6:53 pm

czy jak podepne czujniki poziomu gazu i paliwa to bedzie sam wykrywał tankowanie i nie trzeba będzie wklepywać ręcznie ile sie zatankowało?
tankuje zawsze do pełna

ArT
Posts: 809
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 15 times
Been thanked: 77 times

Re: czujniki pozomu paliwa i gazu

Postby ArT » Sat Jan 12, 2019 11:26 am

Tylko w przypadku benzyny.

Jeżeli chodzi o gaz to ze względu na to że czujniki są niedokładne, a wskazanie mocno zależy od temperatury gazu to w UKP dla LPG jest realizowany tylko pomiar różnicowy (z pomiarów zużycia paliwa) co w praktyce da dokładność +/- 0,5l na 40 litrową butle.

jacek79
Posts: 26
Joined: Thu Jan 10, 2019 10:31 pm
Has thanked: 2 times

Re: czujniki pozomu paliwa i gazu

Postby jacek79 » Mon Jan 14, 2019 7:55 pm

no to mnie zmartwiłeś, myślałem że LPG też będzie się sam resetował, nie chodzi tu o dokładne zużycie paliwa na podstawie wskazań z czujnika ale o wykrycie zatankowania - wchodze , odpalam , jade

może zrobić taką prostą funkcionalność przy następnym upgrade

ArT
Posts: 809
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 15 times
Been thanked: 77 times

Re: czujniki pozomu paliwa i gazu

Postby ArT » Tue Jan 15, 2019 10:34 am

A skąd będzie wiedział ile zatankowałeś, skoro czujnik poziomu lpg nie daje takiej informacji z dostateczną dokładnością? ;)
Statystyk nie trzeba resetować przy tankowaniu.

jacek79
Posts: 26
Joined: Thu Jan 10, 2019 10:31 pm
Has thanked: 2 times

Re: czujniki pozomu paliwa i gazu

Postby jacek79 » Tue Jan 15, 2019 7:27 pm

mam czujnik poziomu typu hal (3 przewodowy), ale niestety nie wiem jak jest dokładny ,narazie spinam wszystko do kupy

jest (lub będzie?)taka opcja w programie która powie ze zatankowałem do pełna jeśli napięcie na czujniku jest powyżej np 4,5v , co da info UKP że zbiornik gazu jest pełny, a dalej niech sobie liczy ilość gazu w zbiorniku różnicowo

jacek79
Posts: 26
Joined: Thu Jan 10, 2019 10:31 pm
Has thanked: 2 times

Re: czujniki pozomu paliwa i gazu

Postby jacek79 » Thu Jan 17, 2019 8:30 pm

Artur powiedz czy podłączać sie pod ten czujnik ilości LPG , i zrobisz taką funkcje w przyszłości ? o co ładnie proszę
niestety wszystkie wejścia mam już wykorzystane i niewiem czy podłączyć ilość gazu (co bym wolał) czy wykorzystać w innym celu te wyjście

ArT
Posts: 809
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 15 times
Been thanked: 77 times

Re: czujniki pozomu paliwa i gazu

Postby ArT » Fri Jan 18, 2019 12:30 pm

Nie mogę nic obiecać... muszę się zapoznać z tematem.
Na razie dla bezpieczeństwa przyjmijmy że takiej funkcji nie będzie.

pitersik74
Posts: 49
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:17 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Re: czujniki pozomu paliwa i gazu

Postby pitersik74 » Sat Jan 19, 2019 4:49 pm

Ja też podpinam się pod prośbę autora. Też by mi ta funkcja się przydała. Gdyby UKP po odnotowaniu napięcia powyżej założonego (tutaj ustawianie np:0-5V) przyjął pełny zbiornik LPG, i musiałby być dolny próg co by umożliwić określenie kolejnego tankowania.
Bo jadąc z połową zbiornika z górki może osiągnąć górne napięcie i "pomyśli" że tankowane, lub sprawdzanie tylko raz po wykryciu ładowania czyli ok 13,8V.
Pozdrawiam

Piotr


Return to “Wsparcie Techniczne”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron