Ukp pro problem z ekranem?

Pytania techniczne oraz porady dotyczące kompatybilności i funkcjonalności UKP.
Peeter0304
Posts: 5
Joined: Wed Jan 03, 2024 11:03 am
Has thanked: 1 time

Ukp pro problem z ekranem?

Postby Peeter0304 » Fri Jan 12, 2024 6:28 pm

Dzień dobry,
Mam problem z ukp pro, mianowicie ukp działa normalnie do drugiego włączenia zapłonu, potem buzzer delikatnie cyka(nawet na wyłączonym zapłonie), a ekran jest czarny i ukp nie laczy się z pc. Samo odpięcie ekranu powoduje krótkie piszczenie buzzera, natomiast ukp dalej nie działa. Pomaga jedynie wyłączenie zapłonu, odpiecie ekranu i wowczas podpiecie ukp do pc, wtedy ukp ma połączenie z laptopem i wracamy do punktu wyjścia tj. ukp działa 2 razy, a potem nie startuje. W momencie gdy jest podłączony do laptopa - dziala caly czas.

Dodatkowo w zakładce aktualizacji aktywny jest tylko przycisk dfu-exit, który wyrzuca błąd "brak libusb0.dll"

Sw i hw v3.8.0

ArT
Posts: 1478
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 50 times
Been thanked: 153 times

Re: Ukp pro problem z ekranem?

Postby ArT » Mon Jan 15, 2024 9:46 am

Zrób sobie kopie ustawień i najpierw spróbuj zresetować całość do fabrycznych (CTRL + ALT + SHIFT + R).

Jeżeli nic się nie zmieni, spróbuj przeaktualizować do najnowszej wersji korzystając z:
https://www.dropbox.com/t/DqYSftsN0LvsQzaJ
Tylko wpierw musisz się pozbyć tego błędu libusb - nie masz zainstalowanych prawidłowych sterowników dla trybu aktualizacji (DFU). Jeżeli będą problemy - spróbuj na innym PC.

Trzecią rzeczą jaką możesz sprawdzić to odłączenie czujników i zostawienie samego zasilania. Czasem jest tak że któryś czujnik może robić zwarcie (np. uszkodzony DS), pobiera więcej prądu i w UKP załącza się ogranicznik prądowy.

Jeżeli żadna z w/w operacji nic nie wniesie to podeślij do nas moduł na serwis, sprawdzimy o co chodzi - najlepiej wcześniej napisz na nasz mail aby powiązać zgłoszenie. Jak moduł ma więcej lat to może być problem np. z kondensatorami, które mogą wymagać wymiany.

Peeter0304
Posts: 5
Joined: Wed Jan 03, 2024 11:03 am
Has thanked: 1 time

Re: Ukp pro problem z ekranem?

Postby Peeter0304 » Tue Jan 16, 2024 1:03 pm

Sprawdziłem wszystko i wygląda na to, że UKP nie radzi sobie z zasilaniem wszystkich czujników. Z UKP zasilane mam ciśnienia: boost, emp, olej, paliwo oraz dwa DS do temperatury wody i oleju. Odpinałem po kolei czujniki i ukp poprawie działa jak ma podpięte tylko dwa czujniki, a przy podpięciu kolejnego(niezależnie którego) włącza sobie to zabezpieczenie. To wyjaśniałoby również dlaczego z podpiętym komputerem działa poprawnie. Zastanawia jednak fakt, że przestaje działać dopiero po drugim włączeniu zapłonu. Czy dołożenie stabilizatora 5V np. L7805 na wyjściu 5V z ukp mogłoby rozwiązać problem i czy jest bezpieczne?

ArT
Posts: 1478
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 50 times
Been thanked: 153 times

Re: Ukp pro problem z ekranem?

Postby ArT » Tue Jan 16, 2024 2:07 pm

Sprawdź pobór prądu samego UKP oraz w momencie kiedy podłączasz czujniki.
Nie dokładałbym żadnych elementów, tylko sprawdził co jest przyczyną i to naprawił.

Peeter0304
Posts: 5
Joined: Wed Jan 03, 2024 11:03 am
Has thanked: 1 time

Re: Ukp pro problem z ekranem?

Postby Peeter0304 » Wed Jan 17, 2024 9:28 am

Pomierzyłem z pomocą zasilacza laboratoryjnego. Napięcie 12v.
Samo UKP 0.043A
UKP i czujniki 0.050A
UKP i wyświetlacz 0.080A
UKP, czujniki, wyświetlacz 0.090A

ArT
Posts: 1478
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 50 times
Been thanked: 153 times

Re: Ukp pro problem z ekranem?

Postby ArT » Wed Jan 17, 2024 11:54 am

Pobór prądu w normie. Coś musi być uszkodzone. Otwórz moduł i zobacz optycznie czy kondensatory nie są napuchnięte, w szczególności takie dwa zielone obok siebie goldcapy 1F. Możesz też podesłać do nas na serwis.

Peeter0304
Posts: 5
Joined: Wed Jan 03, 2024 11:03 am
Has thanked: 1 time

Re: Ukp pro problem z ekranem?

Postby Peeter0304 » Wed Jan 17, 2024 12:30 pm

Organoleptycznie wyglądają ok, mogę je wylutować i sprawdzić czy trzymają pojemność.

Edit. Obejrzałem je jeszcze raz dokładnie i wyglądają dobrze, nie są spuchnięte. Tak dużej pojemności niestety jednak nie mam jak sprawdzić. Chciałbym przesłać urządzenie do weryfikacji/naprawy. Czy mam wysłać tylko ukp i wyświetlacz?


Return to “Wsparcie Techniczne”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests