Postby przemko » Wed Jul 26, 2017 6:07 pm
Po sporych problemach udało mi się zaktualizować UKP z 3.4.1 do 3.5.1. Jako, że problem z aktualizacją był dla mnie dość nietypowy pozwolę sobie podzielić się swoim doświadczeniem.
Problem był spowodowany tym, że otrzymałem nieoficjalną wersję 3.4.1 (była mała poprawka dla resetu tripa na 4 ekranie
użytkownika). Numer tej wersji oprogramowania nie był znany w dfu zawierającym aktualizację do 3.5.1. Pomogło ręczne wykonanie aktualizacji z wymuszoną wersją aktualnego oprogramowania równą 3.4.0. Szczegóły poniżej.
Jeśli UKP prawidłowo wchodzi tryb aktualizacji urządzenia (przy włączonym zapłonie, UKP zatrzymuje się i wyświetlacz jest czarny, oraz w menadżerze urządzeń widać at90usb128), oraz prawidłowo wychodzi z trybu aktualizacji (UKP jest poprawnie wznawiany). Jednak podczas uruchamiania UKP Loader otwiera na chwilę czarną konsolę, po czym ją tak szybko zamyka, że nic się na niej przeczytać nie da, to może być tak, że przekazywany jest nieznany numer aktualnego oprogramowania. Co powoduje, że
plik DFU nie rozpoczyna procesu aktualizacji.
Swoją drogą szkoda, że DFU nie zwraca żadnej informacji o niewłaściwych parametrach, bo straciłem mnóstwo czasu na sprawdzaniu czy wszystko jest ok z sterownikami/windowsem.
Udało mi się zaktualizować ręcznie. Najpierw wszedłem w tryb aktualizacji przy użyciu UKP. Następnie otworzyłem konsolę, przeszedłem poleceniem "cd c:\nazwa\katalogu" do miejsca w którym znajduje się aktualny plik dfu i wykonałem polecenie dfu.exe z wymuszoną wersją 3.4.0 (parametr --fw3.4.0) oraz pozostałymi niezbędnymi parametrami, które były w pliku update-PRO.bat (plik otrzymany w paczce z nieoficjalną aktualizacją).