Ukp pro miało utratę świadomości

Pytania techniczne oraz porady dotyczące kompatybilności i funkcjonalności UKP.
kris4cars
Been thanked: 2 times

Ukp pro miało utratę świadomości

Postby kris4cars » Wed Nov 09, 2016 9:18 pm

Witam, stało mi się to dopiero pierwszy raz i nie bardzo miałem czasu żeby wszystko posprawdzać. Ukp zawiesiło się podczas resetowania poziomu LPG. Miało skasować licznik i liczyć od zera (zalane do pełna) ale zostało z ekranem pytającym czy skasować licznik. Po wyłączeniu stacyjki i włączeniu zostawało na ekranie powitalnym a wciśnięcie przycisku powodowało zniknięcie wszystkiego. Co ciekawe to działało powiadomienie od świateł oraz dimmer. Reset na zasilaniu naprawił wszystko ale licznik się nie skasował. Niby raz to nie zawsze ale niech sobie Art myśli co to mogło być :P

ArT
Has thanked: 56 times
Been thanked: 166 times

Re: Ukp pro miało utratę świadomości

Postby ArT » Thu Nov 10, 2016 8:52 pm

Ciekawe. Aktualizowałeś go ostatnio?

kris4cars

Postby kris4cars » Fri Nov 11, 2016 7:48 pm

hmm... praktycznie zaraz jak pojawiło się 3.4, w kablach nic nie grzebane, sam się ogromnie zdziwiłem i na początku myślałem że klawiatura się sypła. Powiedz mi tylko, jeśli zostawił bym go w pół drogi (nie dokończył kasowania) i wyłączył bym zapłon to powinno wszystko działać?

ArT

Postby ArT » Sat Nov 12, 2016 6:01 pm

Szczerze to nie wiem jakby się zachował bo takie coś nie powinno się zdarzyć Jeżeli to się powtórzy to proponowałbym zresetować mu pamięć (CTRL + ALT + SHIFT + R w programie) i ustawić na nowo, albo nawet wgrać jeszcze raz aktualizacje bo może coś się źle zaktualizowało. Daj znać gdyby to się powtórzyło.

kris4cars

Postby kris4cars » Thu Mar 02, 2017 10:13 pm

Dziś znowu identyczna sytuacja. Zatankowane, chciałem skasować i o dziwo skasowało się wszystko ale ekran został na pytajniku. Przyjechałem do domu, zgasiłem auto, potem dwa razy odpalałem i jechałem kawałki i za każdym razem tak samo:
Pojawia się ekran powitalny, potem pojawia się ostrzeżenie o niskiej temperaturze oleju a następnie zostaje wykrzyknik bez komunikatu. Żeby było śmieszniej:
Ukp liczyło prędkość i inne bzdury, wszystko zostało zapisane w dl, komputer bez problemu się połączył i odczytywał wszystkie dane z ukp. Dało się zmienić ustawienia, ale ekran nadal wyświetlał wykrzyknik. Dopiero reset UKP z poziomu PC obudził ekran. Coś dzieje się tylko z nim. Ekran zasilany jest tylko z ukp gdy ma się włączyć więc raczej celował bym w sam program. Pomyśl art co z tym fantem można zrobić, może jakieś logi operacji samego procka da się zdjąć?

ArT

Postby ArT » Fri Mar 03, 2017 11:25 am

No to mamy małe wyzwanie znaleźć buga :-)

Jako że nikt nie miał podobnego problemu i mnie samemu też nie udało się go wywołać, to może na początek podmienimy moduły i będziesz obserwować? Jeżeli na drugim module znów coś takiego wystąpi to byśmy mieli pewność że problem leży po stronie oprogramowania.

kris4cars

Postby kris4cars » Fri Mar 03, 2017 9:55 pm

Oprogramowania lub moich klawiszy bo tylko je jeszcze mogę winić. Zdarzyło się to drugi raz, myślę że poczekamy na trzeci i wtedy zobaczymy. Może w międzyczasie uda mi się zmienić klawiaturę na coś innego, chociaż sam nie wiem na co. Nic mi w sumie nie pasuje do koncepcji :d aktualnie mam podświetlane microswitche ale średnio to działa z racji zbyt dużego luzu na otworach.

ArT

Postby ArT » Sat Mar 04, 2017 4:13 pm

Ok jak wolisz. Ale faktycznie może być coś jeszcze z klawiszami - miałem przypadek gdzie zakleili klejem płytkę od przycisków i ten klej jak łapał wilgoć to przewodził i UKP wykrywał cały czas wciśnięty jeden z przycisków co może zawiesić na danym ekranie bez możliwości jego przełączenia.

kris4cars

Postby kris4cars » Sun Mar 05, 2017 4:05 pm

to odpada bo klawisze są przykręcone. Jedyna opcja to ich "łączenie", przypuszczam że mogą mocno drgać i może to powodować zwiechy. Dobrze myślę?

ArT

Postby ArT » Sun Mar 05, 2017 4:40 pm

Od samych drgań nie. UKP musiałby widzieć non stop wciśnięty conajmniej jeden klawisz.

Return to “Wsparcie Techniczne”