Odczyty z czujników: ciśnienie oleju, map, egt

Pytania techniczne oraz porady dotyczące kompatybilności i funkcjonalności UKP.
Hipo
Posts: 19
Joined: Wed Feb 22, 2017 9:07 pm
Has thanked: 1 time

Re: Błędne odczyty

Postby Hipo » Tue Mar 07, 2017 8:57 pm

Olej dziś zmieniony, czujnik temperatury założony i już pokazuje jak należy. Zanotowałem ciekawą zależność, silnik docierałem na 15w40, kolejny etap było 10w40 a dziś zalałem 5w40. Każda kolejna zmiana skutkuje odrobinę obniżeniem ciśnienia oleju. Teraz przy oleju rozgrzanym do 90* mam na jałowym 2,2bar a przy ~3k obr. około 6,8-7bar.


Nie mogę opanować tematu pomiaru zużycia paliwa, pokazuje średnie 99,9l/100km i nic się nie zmienia. Konfiguracja UKP w załączniku.
Attachments
UKP_v3-4_ustawienia.rar
(5.17 KiB) Downloaded 55 times

ArT
Posts: 870
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 17 times
Been thanked: 87 times

Re: Błędne odczyty

Postby ArT » Tue Mar 07, 2017 9:17 pm

Na pierwszy rzut oka ustawienia wyglądają poprawnie, ale w pliku nia ma zliczonych czasów wtrysków (resetowałeś statystyki aby zliczało od zera?)

Jakie pokazuje chwilowe zużycie paliwa na biegu jałowym na zimnym i ciepłym? Powinno być od 0,6l/h na rozgrzanym do ok 2-3l/h na zimnym.
Jakie jest chwilowe spalanie przy hamowaniu silnikiem? Powinno być 0.
I jakie pokazuje chwilowe spalanie przy stałej prędkości np. 5ty bieg 2000 rpm? Powinno być ok. 5l/100km na równej drodze.

Jeżeli nie pokazuje chwilowe zużycia paliwa to prawdopodobnie masz odwrotnie podłączony +/- wtryskiwacza do CR-PWM - zamień sterowanie z PWM- na PWM+ i zobacz czy zacznie działać - jak tak to zamień z powrotem na PWM- i popraw podłączenie CR-PWM.

Co do ciśnienia oleju - normalne że na gęstszym oleju jest wyższe ciśnienie.
I tak na syntetyku masz wysokie ale pewnie dlatego że silnik świeżo po remoncie.

Hipo
Posts: 19
Joined: Wed Feb 22, 2017 9:07 pm
Has thanked: 1 time

Re: Błędne odczyty

Postby Hipo » Wed Mar 08, 2017 6:14 am

Statystyk nie zerowałem bo wcześniej nie miałem w ogóle włączonego liczenia zużycia. Myślałem że po włączeniu powinno zacząć działać, pokazując nawet błędne statystyki. Na postoju nie przełącza się na wskazania l/h, w trakcie jazdy spalania też nie pokazuje, tylko wisi ciągle średnie na poziomie 99.9l/100km i tyle.

Polaryzację PWM zmieniałem, niestety też bez skutku.

ArT
Posts: 870
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 17 times
Been thanked: 87 times

Re: Błędne odczyty

Postby ArT » Wed Mar 08, 2017 2:13 pm

Z pliku który udostępniłeś wynika że nie zlicza w ogóle czasów wtrysków, czyli tak jakby do UKP nie dochodził żaden sygnał i tutaj trzeba szuka przyczyny. Zacząłbym od sprawdzenia czy na wejściu UKP pojawia się sygnał.

Hipo
Posts: 19
Joined: Wed Feb 22, 2017 9:07 pm
Has thanked: 1 time

Re: Błędne odczyty

Postby Hipo » Mon Mar 13, 2017 8:13 pm

Witam, przepraszam za dłuższą przerwę, miałem inne obowiązki.
Wygląda że wejscie DigInFC1 w ogóle nie jest aktywne. Tak wygląda odczyt parametrów w UKP
Attachments
ukp2.png
ukp2.png (120.62 KiB) Viewed 2037 times
ukp1.png
ukp1.png (140.04 KiB) Viewed 2037 times

ArT
Posts: 870
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 17 times
Been thanked: 87 times

Re: Błędne odczyty

Postby ArT » Tue Mar 14, 2017 9:00 am

Wejścia od Fc1 (A10) nie ma w ustawieniach gdyż pełni ono tylko jedną funkcje i zawsze jest aktywowane.
Możesz zrobić szybki test tego wejścia w następujący sposób:
1. ustaw "PWM-" w ustawieniach sygnału zużycia paliwa
2. zwieraj to wejście do +12V i puszczaj (co najmniej 2-3x na sekundę) - powinno zliczać czasy wtrysku na ekranie diagnostycznym jak również powinno wyświetlać jakieś chwilowe zużycie paliwa - jeżeli to działa to wejście jest dobre, a jeżeli nie ma efektu to UKP nie widzi zmiany stanu wejscia i coś jest nie tak - wtedy byśmy musieli sami przetestować ten moduł i sprawdzić gdzie leży przyczyna

Hipo
Posts: 19
Joined: Wed Feb 22, 2017 9:07 pm
Has thanked: 1 time

Re: Błędne odczyty

Postby Hipo » Tue Mar 14, 2017 7:20 pm

Dzięki za wskazówki Art, jak tylko będe miał możliwość to zrobię taką próbę.

Hipo
Posts: 19
Joined: Wed Feb 22, 2017 9:07 pm
Has thanked: 1 time

Re: Błędne odczyty

Postby Hipo » Wed Apr 19, 2017 12:57 pm

Witam ponownie.

Problemu z CR-PWM nie rozwiązałem póki co bo cierpię na chroniczny brak czasu. Do tego pojawił się problem z EGT, po jednym uruchomieniu odczyt było na 1205-1207 stopni, nastepnie po jakimś czasie odczyt zaczynał wędrować sobie po skali w dół, temperatura odczytana spadała powiedzmy do 600-700 stopni co kilka stopni, wskakiwała znowu na max, teraz pokazuje albo 0 albo max.

Zdechła termopara?

ArT
Posts: 870
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 17 times
Been thanked: 87 times

Re: Błędne odczyty

Postby ArT » Wed Apr 19, 2017 7:17 pm

Przy uszkodzonej termoparze powinno pokazać maksymalny zakres (ok 1250C). Termoparę można albo stopić (razem z tłokami :) ) albo złamać przewód (w środku jest stalowy jednożyłowy przewód i kilka razy zagięty i wyprostowany w tym samym miejscu w końcu pęknie). Tak to nie ma co się w niej popsuć. Może coś w połączeniach? Łatwo to sprawdzić - przy odłączonej termoparze musi pokazać ok 1250C a przy TC+ podłączonym do TC- musi pokazać temperaturę wzmacniacza. A może wzmacniacz nie ma dobrego kontaktu do masy? Wtedy w powyższym teście też to wyjdzie.

Hipo
Posts: 19
Joined: Wed Feb 22, 2017 9:07 pm
Has thanked: 1 time

Re: Błędne odczyty

Postby Hipo » Thu Apr 20, 2017 8:59 pm

Przy odłączonym tc + i tc- mamy 1205-1207*C, przy odłączonym samym tc+ pokazuje 0. Jutro przyjdzie termopara od was nowa to sprawdzę ponownie.


Return to “Wsparcie Techniczne”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest