Siema
Mam problem z wiarygodnością odczytów wartości z ukp. Chodzi o seryjny map i egr + wzmacniacz.
Po przekreceniu stacyjki przez pewien czas egt wynosi 0 a doładowanie dużo poniżej 0bar: 0,4 - 0,7 bar vac. Mimo tego że wartości są zgodne z charakterystyka i swierzo po ustawieniu wskazywało 0bar.
Egt wskazuje 0 przez pewien czas od uruchomienia silnika aż w koncu wskakuje np 70st. Potrafi skakać między 70 a 160.
Po jakimś czasie wydaje się że wszystko znowu działa.
O co chodzi czy to może być przez to że podłączyłem masę do ukp nie od akumulatora tylko od masy, którą znalazłem w okolicy radia, to samo z egt uziemilem je od śruby która wskazywała masę. Oczywiście jutro spróbuje podłączyć bezpośrednio masę od aku jednak wole sie upewnic czy to cos da.
W aplikacji ukp na kompie napięcie przed odpaleniem wynosi ponad +-11v a po odpaleniu +-13v. Gdy sprawdzam napięcie na wyjsciach np od map sensor to gdy jest w okolicach 2,6 wskazuje 0bar ale po kilku przekreceniach albo przy normalnym użytkowaniu zaczyna wskazywać 1,5 wtedy wartosc to 0,7 bar vac czyli na 0,7 na minusie. Sprawdzałem to na dwóch takich samych map sensorach które podłączyłem do swojego samochodu (c4 picasso 2007 ).
Proszę podpowiedz co robić?
edit: problem rozwiązano - problemem okazało się słabe połączenie do masy