Nie działa wyświetlacz

Pytania techniczne oraz porady dotyczące kompatybilności i funkcjonalności UKP.
tresorex
Has thanked: 1 time

Nie działa wyświetlacz

Postby tresorex » Sat Sep 02, 2017 9:46 pm

Przekładałem UKP ze starego auta do nowego (ten sam model). UKP zmontowałem w domu na stole, podłączyłem pod zasilacz 12V i wszystko działało. Wsadziłem go do auta, podłączyłem na razie + stały, + ze stacyjki i masę i na wyświetlaczy jest tylko takie coś:
https://youtu.be/-bGVf69IPiY
Z jakiego powodu może się takie coś stać? Coś z taśmą czy z samym ukp?

ArT
Has thanked: 56 times
Been thanked: 166 times

Re: Nie działa wyświetlacz

Postby ArT » Sun Sep 03, 2017 9:10 am

Ten sam efekt jest przy niekontaktującej lub uszkodzonej taśmie. Mniej prawdopodobny scenariusz to uszkodzony wyświetlacz.

tresorex

Postby tresorex » Wed Sep 06, 2017 11:11 am

Zakupiłem u was nową taśmę do wyświetlacza i po podłączeniu wyświetlacz ożył, ale czasem wyświetla cały obraz a czasem tylko dokładnie pół obrazu (prawą stronę). Dlaczego tak się dzieje?
Później nagram filmik i załączę link.

ArT

Postby ArT » Wed Sep 06, 2017 11:33 am

Na wyświetlaczu LCD są dwa procesory - każdy jest odpowiedzialny dokładnie za pół wyświetlacza. Wygląda na to tak jakby jeden z nich czasem nie sterował lub nie dostawał sygnału sterowania z UKP. Sprawdź czy taśma jest dociśnięta z obu stron. Z tego co widzę zamówiłeś metrową taśmę - jeżeli przechodzi gdzieś w gąszczu innych przewodów spróbuj ją odsunąć od tych przewodów. Jeżeli nic z tych rzeczy nie pomoże to jeszcze może być kwestia samego wyświetlacza - musielibyśmy przetestować Twój zestaw na stole aby dojść przyczyny (w razie potrzeby pisz PM).

tresorex

Postby tresorex » Wed Sep 06, 2017 11:38 am

Tak, taśma biegnie wzdłuż innych wiązek pod deską rozdzielczą, ale na początku miałem ją położoną osobno na desce rozdzielczej i było to samo. Spróbuję jeszcze docisnąć wtyczki.

tresorex

Postby tresorex » Wed Sep 06, 2017 9:30 pm

Docisnąłem wtyczki i nic nie pomogło.
Jest tak:
https://www.youtube.com/watch?v=RiljMt9 ... e=youtu.be

ArT

Postby ArT » Thu Sep 07, 2017 12:19 pm

Objaw jest typowy błędu komunikacji. W jakich okolicznościach jeszcze na starej taśmie przestał LCD działać? Tak ciężko stwierdzić na odległość którego komponentu to jest wina (podejrzewam uszkodzony wyświetlacz, ale pewności nie mam), dlatego najlepiej by było podesłać moduł + taśmę + wyświetlacz i wtedy na pewno dojdziemy przyczyny.

Jest jeszcze jedna możliwa przyczyna - czy wyświetlacz był klejony po przełożeniu do drugiego auta? Jeśli tak - to zobacz czy klej nie dostał się na pady lutownicze. Klej nie jest dobrym izolatorem i może przewodzić - w takim przypadku oczyść wyświetlacz z kleju i sprawdź ponownie.

tresorex

Postby tresorex » Fri Sep 08, 2017 11:25 am

Tylko dlaczego ekrany z tripem i dystansem zawsze działają od razu w całości? Tylko cała reszta nie działa. Może wystarczy wcisnąć ten reset na obudowie?
Wyświetlacz przestał działać od tak. Złożyłem ukp w domu na stole podłączony pod zasilacz i wszystko działało. Później zamontowałem go w aucie, ale podłączyłem do zasilania po ok tygodniu bo nie miałem czasu. I wtedy już nie działał wyświetlacz. Teraz dokupiłem nową taśmę i zaczął działać w połowie. Wyświetlacz nie jest przyklejony. Jest tylko włożony w obudowę oryginalnego zegarka.

ArT

Postby ArT » Fri Sep 08, 2017 12:05 pm

To jest zastanawiające. Na PM wysłałem Ci dane do wysyłki modułu, taśmy i wyświetlacza - sprawdzimy całość i będzie wiadomo (też jestem ciekaw). Jeszcze przed wysyłką jeżeli masz chęć i możliwość sprawdź czy objawy występują jak podłączysz tylko zasilanie do modułu (+ stały, + po stacyjce i masa). Może jakiś czujnik robi zwarcie.
ps. co masz na myśli przez "reset" na obudowie? Jeżeli to jest jeszcze UKP-2 to tam jest tylko potencjometr do ustawiania kontrastu wyświetlacza.

tresorex

Postby tresorex » Fri Sep 08, 2017 1:28 pm

W tej chwili nie mam podłączonych żadnych czujników. Na razie jest tylko wyświetlacz, przyciski, masa, + stały i + po stacyjce. Ale zdemontuję go i podłączę ponownie na stole.
Wydawało mi się, że na obudowie jest właśnie jakiś przycisk do resetu, ale skoro to potencjometr to ok.

Return to “Wsparcie Techniczne”