Montaż czujnika poziomu płynu chłodniczego

Pytania techniczne oraz porady dotyczące kompatybilności i funkcjonalności UKP.
nygys019
Posts: 3
Joined: Mon Jul 20, 2020 5:10 am

Montaż czujnika poziomu płynu chłodniczego

Postby nygys019 » Mon Jul 20, 2020 5:54 am

Witam, mam pytanko czy można podłączyć do ukp pro czujnik poziomu płynu chłodniczego który działa na zasadzie "przerywania obwodu" tj. Jeśli jest płyn to przewodzi prąd jeśli go nie ma przerywa obwód. Przepraszam za "słownictwo" ale jestem amatorem/hobbita :D
CZUJNIK-POZIOMU-PLYNU-CHLODZACEGO-LAND-ROVER.jpeg
CZUJNIK-POZIOMU-PLYNU-CHLODZACEGO-LAND-ROVER.jpeg (25.88 KiB) Viewed 105 times

ArT
Posts: 990
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 20 times
Been thanked: 95 times

Re: Montaż czujnika poziomu płynu chłodniczego

Postby ArT » Mon Jul 20, 2020 9:23 pm

Tak można, jeden pin do masy a drugi do AdcVccX i wtedy:
- zamknięty obwód = 0V na wejściu
- otwarty obwód = 5V na wejściu
i następnie przypisać go do jakiegoś niewykorzystanego wskazania (bo nie ma poziomu płynu w UKP) tak aby pokazywał np 0=0%, 100=100%

nygys019
Posts: 3
Joined: Mon Jul 20, 2020 5:10 am

Re: Montaż czujnika poziomu płynu chłodniczego

Postby nygys019 » Sun Jul 26, 2020 9:51 pm

ArT wrote:Tak można, jeden pin do masy a drugi do AdcVccX i wtedy:
- zamknięty obwód = 0V na wejściu
- otwarty obwód = 5V na wejściu
i następnie przypisać go do jakiegoś niewykorzystanego wskazania (bo nie ma poziomu płynu w UKP) tak aby pokazywał np 0=0%, 100=100%


Tak się zastanawiam teraz czy można to podpiąć tak?
+12V( z instalacji auta) do jednego przewodu czujnika a od drugiego przewodu czujnika do ukp pin a21Ustawiam np. Na wentylator i jeśli do ukp dochodzi 12V znaczy płyn jest jeśli nie ciecz nie ma.

ArT
Posts: 990
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 20 times
Been thanked: 95 times

Re: Montaż czujnika poziomu płynu chłodniczego

Postby ArT » Mon Jul 27, 2020 8:09 am

Jak będzie dochodził sygnał to będziesz zmiał +12V, a jak nie będzie dochodził to będziesz miał +5V (z wejścia AdcVccX) także to nic nie da, musi dochodzić sygnał masy z zewnątrz (a brak sygnału = +5V z AdcVccX)


Return to “Wsparcie Techniczne”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest