Moja prośba dotyczy tylko wyświetlania dla chwilowego zużycia paliwa, średniego zużycia paliwa. Ekran podsumowania podróży też mógłby zawierać zaokrąglenia do 2-3 miejsca po przecinku. Do pozostałych parametrów nie mam żadnych zastrzeżeń.
Nie wiem dokładnie jak duże mogą być oscylacje dla zużytego paliwa na biegu jałowym, ale przypuszczam, że mogą wynosić około 10%.
0,6 l/h +- 5% spowoduje że otrzymam pływający wynik w zakresie 0,57 do 0,63 l/h. W przypadku modyfikacji która obniży zużycie paliwa już o 2% to uzyskam na wyświetlaczu UKP 0,59 +- 5% czyli oscylację w zakresie od 0,56 do 0,62. Jak widzisz rozszerzenie dokładności do 2 miejsc po przecinku sprawi że UKP będzie wstanie pokazać że dana modyfikacja coś poprawiła. Weź pod uwagę, że przy liczeniu zużycia paliwa w l/h właściwie jest jakaś tam stała razy czas pracy wtryskiwaczy, co powoduje, że UKP jest bardzo czuły na jakiekolwiek zmiany w zużyciu paliwa.
ArT wrote:przy dwóch liczbach po przecinku wskazania na ekranie by cały czas pływały przez co moim zdaniem ucierpiała by
czytelność.
Rozumiem to, że niektórzy chcą mieć czytelne dane na wyświetlaczu, dlatego też, można dodać konfigurację która włączy bądź wyłączy zaokrąglanie średniego oraz chwilowego zużycia paliwa do dwóch miejsc po przecinku dla wartości mniejszych od 10. Podobnie jak to już jest dla inteligentnego pomiaru temperatury zewnętrznej.
ArT wrote:Przy krótkich trasach i pomiarach z małych jednostek czasowych jest tyle innych zmiennych że nawet jak nie zrobisz żadnej modyfikacji to będziesz miał różne wyniki spalania - silnik będzie się rozgrzewał od 3 stopnie niższej temperatury, na jednych światłach postoisz dłużej o 30 sekund, wiatr będzie 20km/h zamiast 10km/h, północny zamiast południowy itp. itd.
Dlatego też tym bardziej zależy mi na wynikach zaokrąglonych do dwóch miejsc po przecinku dla chwilowego zużycia paliwa. Zwłaszcza dla sytuacji kiedy auto stoi a silnik chodzi na jałowym biegu, bo wtedy większość parametrów jest pod kontrolą.
Co do data loggera.
Jeżeli zapisywane dane były by niezależne od danych wyświetlanych to tutaj można by się pokusić o 3-4 miejsc po przecinku.
Najlepiej jakby dało się uzyskać dokładnie to co obliczył UKP bez żadnych zaokrągleń.
Mam wrażenie, że data logger zapisuje dane końcowe które są pokazywane na wyświetlaczu. Można by też w przyszłości zastanowić się nad zmianą sposobu zapisywania danych. W pamięci flash UKP zapisywać dane przed przeliczeniami. Np. ilość impulsów z wtryskiwaczy, ilość impulsów dla drogi, bezpośredni wynik otrzymany z układów ADC.
Aplikacja UKP zainstalowana na PC przeliczała by "surowe" dane na postać zrozumiałą i oczekiwaną przez ludzi.
Np. wynik otrzymany z układu ADC byłby na PC przeliczany na napięcie a później z niego wyliczane konkretne wartości fizyczne.
Powinno to dać dłuższy czas logowania przy takim samym użytym buforze, rozwiązało by problem zaokrągleń, ponad to dało by możliwość wyboru jednostek fizycznych. Użytkownik mógłby sobie wyeksportować te same dane zarówno w stopniach Celsjusza lub Fahrenheita, ciśnienie w barach czy też w funtach na cal kwadratowy (PSI), w zależności od potrzeb.
Ciesze się i dziękuję, że zamierzacie pochylić się nad tą sprawą.