kris4cars wrote:Z pętlą masy chodzi o to że masz dwie masy z różnych punktów. Jedna masa jest z UKP a druga z ładowarki/adaptera. Pisałeś że z powerbanka ładuje się bez problemu mimo iż UKP podpięte
Przykład:
Miałem laptopa i kabel USB-TTL żeby podpiąć się pod instalację LPG. Wszystko działało puki nie podłączyłem w tym samym aucie laptopa pod oryginalny zasilacz i pod gniazdo zapalniczki (zasilacz z wejściem na 220 i 12v). W momencie podłączenia zasilacza komp zrywał połączenie z LPG.
Ok kumam - dzięki.
Dzisiaj zamontowałem (po stacyjce podpięty jest zasilacz usb z QC3.0 (czyli 12V na wyjściu i tam od 5 do 12 czy nawet 18V na wyjściu). ) i jest tak sobie... raz działa bez problemu a raz dzieją się takie cuda:
po wyjęciu kluczyka ze stacycjki radio... nadal gra : ] Moja teoria jest taka: telefon żeby widzieć UKP (USB) musi być w trybie "ładuj podłączone urządzenie". I teraz jak jest w tym trybie to mimo wszystko magicznie ładuje się gdy do adaptera jest podpięte źródło napięcia ale... jak auto gaśnie, zasilacz usb przestaje podawać napięcie to chyba telefon zaczyna pchać je na adapter i dalej na zasilacz który jakimś cudem puszcze je dalej mimo że chyba raczej nie powinien i finalnie to telefon zaczyna zasilać urządzenia które czekają na sygnał "po stacyjce" (acc) i np. takie radio się uruchamia. Koszmar.
Inna sprawa to dziwne zachowanie przy ładowaniu. Doszło do tego że telefon pokazywał że się ładuje na samym wpiętym adapterze (wypięte USB od UKP i wypięte USB C od zasilacza). Do tego apka do monitorowania prądu ładowania realnie pokazuje że tel dostaje 70mA -100mA z... z adaptera? Nie wiem może tam jest jakiś syty kondensator ale to parę minut trwało.
Generalnie coraz słabiej to widzę. Za dużo losowości w tym wszystkim.