UKP Android dla UKP-3 i UKP-PRO

Informacje o nowościach i aktualizacjach, ogólne uwagi, sugestie oraz luźna dyskusja dotycząca UKP.
tinuviel
Posts: 38
Joined: Sat Nov 05, 2016 5:50 pm
Has thanked: 1 time

Re: UKP Android dla UKP-3 i UKP-PRO

Postby tinuviel » Sun Aug 30, 2020 10:09 pm

kris4cars wrote:Z pętlą masy chodzi o to że masz dwie masy z różnych punktów. Jedna masa jest z UKP a druga z ładowarki/adaptera. Pisałeś że z powerbanka ładuje się bez problemu mimo iż UKP podpięte ;)
Przykład:
Miałem laptopa i kabel USB-TTL żeby podpiąć się pod instalację LPG. Wszystko działało puki nie podłączyłem w tym samym aucie laptopa pod oryginalny zasilacz i pod gniazdo zapalniczki (zasilacz z wejściem na 220 i 12v). W momencie podłączenia zasilacza komp zrywał połączenie z LPG.


Ok kumam - dzięki.


Dzisiaj zamontowałem (po stacyjce podpięty jest zasilacz usb z QC3.0 (czyli 12V na wyjściu i tam od 5 do 12 czy nawet 18V na wyjściu). ) i jest tak sobie... raz działa bez problemu a raz dzieją się takie cuda:



po wyjęciu kluczyka ze stacycjki radio... nadal gra : ] Moja teoria jest taka: telefon żeby widzieć UKP (USB) musi być w trybie "ładuj podłączone urządzenie". I teraz jak jest w tym trybie to mimo wszystko magicznie ładuje się gdy do adaptera jest podpięte źródło napięcia ale... jak auto gaśnie, zasilacz usb przestaje podawać napięcie to chyba telefon zaczyna pchać je na adapter i dalej na zasilacz który jakimś cudem puszcze je dalej mimo że chyba raczej nie powinien i finalnie to telefon zaczyna zasilać urządzenia które czekają na sygnał "po stacyjce" (acc) i np. takie radio się uruchamia. Koszmar.

Inna sprawa to dziwne zachowanie przy ładowaniu. Doszło do tego że telefon pokazywał że się ładuje na samym wpiętym adapterze (wypięte USB od UKP i wypięte USB C od zasilacza). Do tego apka do monitorowania prądu ładowania realnie pokazuje że tel dostaje 70mA -100mA z... z adaptera? Nie wiem może tam jest jakiś syty kondensator ale to parę minut trwało.

Generalnie coraz słabiej to widzę. Za dużo losowości w tym wszystkim.

ryba83
Posts: 2
Joined: Mon Sep 07, 2020 9:03 pm

Re: UKP Android dla UKP-3 i UKP-PRO

Postby ryba83 » Mon Sep 07, 2020 9:08 pm

witam da rade przerobić ukp 3 tylko do datalogingu ?

ArT
Posts: 1017
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 20 times
Been thanked: 96 times

Re: UKP Android dla UKP-3 i UKP-PRO

Postby ArT » Wed Sep 09, 2020 9:29 am

ryba83 wrote:witam da rade przerobić ukp 3 tylko do datalogingu ?


Niestety nie. UKP-PRO ma wewnątrz wbudowaną dodatkową pamięć wykorzystywaną na potrzeby data loggera.

tinuviel
Posts: 38
Joined: Sat Nov 05, 2016 5:50 pm
Has thanked: 1 time

Re: UKP Android dla UKP-3 i UKP-PRO

Postby tinuviel » Wed Sep 09, 2020 11:21 am

Ok, niestety poddaje się w kwestii zrobienia amoledowego wyświetlacza do UKP z telefonu. Wszystko zamontowane, wygląda super, nie razie, dobrze widoczny, alerty o niebo lepiej widać ale problemy jakie pozostały:

- raz wszystko działa
- raz działa tylko UKP
- raz działa tylko UKP a po X minutach przestaje działać UKP i zaczyna tylko ładować telefon
- telefon usypia się po odłączeniu zasilania i w byłby w stanie tak wytrzymać grubo ponad tydzień (raczej koło dwóch tygodni) ale przez to że zostaje wpięty adapter to i tak umrze po 2 dniach
- raz działa jak się zresetuje UKP (czyli zgasi/odpali auto)
- raz podtrzymuje linię ACC po zgaszeniu auta - to też be sensu bo jednego dnia ciągle tak robił a następnego ani razu

Podsumowując poddaje się i wracam do seryjnego wyświetlacza. Mocowanie zostawiam - może jak UKP 2.0 dorobi się BT to się przyda.

zostawiam dla potomnych gdyby komuś przyszedł taki pomysł do głowy;)

ArT
Posts: 1017
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 20 times
Been thanked: 96 times

Re: UKP Android dla UKP-3 i UKP-PRO

Postby ArT » Wed Sep 09, 2020 11:43 am

Dużo losowości tutaj, której nie do końca jestem w stanie zinterpretować z czego wynika. A próbowałeś może wgrać czystego androida na ten telefon i zobaczyć jak wtedy się zachowuje? Stacje multimedialne są o tyle wygodniejsze że mają stałe zasilanie z auta i wyprowadzone USB, ale nie widziałem żadnej z OLEDem..

tinuviel
Posts: 38
Joined: Sat Nov 05, 2016 5:50 pm
Has thanked: 1 time

Re: UKP Android dla UKP-3 i UKP-PRO

Postby tinuviel » Wed Sep 09, 2020 2:13 pm

ArT wrote:Dużo losowości tutaj, której nie do końca jestem w stanie zinterpretować z czego wynika. A próbowałeś może wgrać czystego androida na ten telefon i zobaczyć jak wtedy się zachowuje? Stacje multimedialne są o tyle wygodniejsze że mają stałe zasilanie z auta i wyprowadzone USB, ale nie widziałem żadnej z OLEDem..


Mam w MR2 już radio z Androidem ale raz że na nim są wyświetlane mapy albo muzyka a dwa to jest bardzo nisko i jak na parametry auta w mało widoczny miejscu.

z głupszych pomysłów to:

- Nie próbowałem ale wydaje mi się że trzeba by dorwać Samsunga z obsługą DEXa - one wtedy mogą być już projektowane tak żeby ogarniać adaptery na USB C tylko ze telefony te są drogie i duże więc odpada.

- Można teraz kupić też radio z androidem z HDMI video out. Wtedy można by takie radio schować pod deską, kupić mały ekran, połączyć po HDMI i zamontować ale raczej nigdzie nie dostanę od tak ekranu oledowego 4cale a do tego nie będzie dało się tego kontrolować. No ale to przerost formy nad treścią.

- Można też to rozwiązać sieciowo - podpiąć najtańsze radio z androidem do zasilania i do UKP, tam ustawić taskera i aplikację do zdalnej kontroli albo streama i po wifi (jest w aucie) robić stream na telefon który wtedy robi już tylko za wyświetlacz i potrzebuje tylko zasilanie. To też raczej jest już trochę przesada pomijając nawet potencjalne lagi kompresje i artefakty.

- Sam nie próbowałem ale wiem że niektórzy tak robili z Nexusami 7 w autach - wymontować baterię i tam bezpośrednio podłączyć zasilanie z auta (znaczy się przez zasilacz/stabilizator)- android podobno nie głupieje wtedy a nie widzi że się ładuje tylko myśli że jego baterią się nie rozładowuje. Wtedy zostaje wolne USB na UKP z którym nie powinien mieć problemu.

ryba83
Posts: 2
Joined: Mon Sep 07, 2020 9:03 pm

Re: UKP Android dla UKP-3 i UKP-PRO

Postby ryba83 » Thu Sep 10, 2020 4:37 pm

ArT wrote:
ryba83 wrote:witam da rade przerobić ukp 3 tylko do datalogingu ?


Niestety nie. UKP-PRO ma wewnątrz wbudowaną dodatkową pamięć wykorzystywaną na potrzeby data loggera.

tak myślałm :) czy idzie ta kosc tam wlutowac ?

ArT
Posts: 1017
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 20 times
Been thanked: 96 times

Re: UKP Android dla UKP-3 i UKP-PRO

Postby ArT » Fri Sep 11, 2020 1:29 pm

ryba83 wrote:
ArT wrote:
ryba83 wrote:witam da rade przerobić ukp 3 tylko do datalogingu ?


Niestety nie. UKP-PRO ma wewnątrz wbudowaną dodatkową pamięć wykorzystywaną na potrzeby data loggera.

tak myślałm :) czy idzie ta kosc tam wlutowac ?


Nie, to zupełnie dwie różne płyty, hardware od UKP-PRO jest bardziej rozbudowany


Return to “Aktualizacje, nowości i inne”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron