Witam jak w temacie podłączyłem UKP PRO do Nissana Patrol y60 z swapem silnika M57 od BMW. Auto nie posiada czujników hallotronowych przy kołach czyli nie posiada ABS, za to posiada jeden czujnik (impulsator 2 pionowy) wkręcony w skrzynie biegów na jej wyjściu i zlicza prędkość obrotową wału napędowego. Sygnał z tego czujnika jest zbliżony do sinusoidalnego. Moje pytanie jest następujące czy taki czujnik obsłuży UKP PRO, w instrukcji wyczytałem różne sposoby na podłączenie pinu 22 ale wszystkie tyczyły się sygnału prostokątnego?
Pozdrawiam ZimnyMechanik.
Prędkość VSS a impulsator indukcyjny.
-
zimny18stok
- Been thanked: 1 time
-
zimny18stok
Re: Prędkość VSS a impulsator indukcyjny.
Tak jak wcześniej pisałem czujnik jest 2 pinowy indukcyjny o przebiegu sinusoidalnym, czujnik nie posiada zasilania.Do UKP-PRO mam się podłączyć pod pin 22, który pin z czujnika mam podpiąć pod UKP. Sygnał z czujnika wygląda tak jak w załączniku
- Attachments
-
- sygnał z impulsatora
- Screenshot_20230522-114337.png (1.38 MiB) Viewed 106395 times
-
ArT
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 171 times
Obawiam się że to nie będzie działać. Możesz podłączyć na pin22 i spróbować bo widzę że niby 2V jest (można też dać mały kondensator w szereg żeby pozbyć się ujemnego napięcia, ale nie wiem czy nie zakłóci to licznika), ale jak to indukcyjny to amplituda będzie się obniżać przy niższych obrotach. Najlepiej zamontować czujnik halla.
-
zimny18stok
Dla potomnych UKP PRO radzi sobie z sygnałem z czujnika indukcyjnego (sinusoidalny) jak na załączonym wyżej obrazku. Trzeba tylko go później skalibrować i zmienić parametr Vss w konfiguracji pojazdu, ale jest to ładnie opisane w instrukcji. Obawiałem się, że UKP będzie miał problem zliczać prędkość na wolnych przejazdach bo zbocze sygnału wzrasta wraz z prędkością, ale nie ma z tym problemu, pokazuje od najniższych prędkości wszystkie odczyty. Pozdrawiam