Pacjent to Honda Accord z 2003 roku 2.0 PB+LPG. Zdawało by się, że jeszcze w miarę świeży model, ale komputer pokładowy miał dopiero po lifcie (2006r.).
Pierwsze pytanie było- gdzie zamontować wyświetlacz...? Miejsca nie znalazłem, więc pozostało je stworzyć samemu i tak powstał projekt "daszka"

- Daszek, projekt w Solid Edge ST6
- model.jpg (81.38 KiB) Viewed 20554 times
Potem trzeba by to mieć fizycznie, a nie wirtualnie i z pomocą przyszedł wydruk 3D

- Model z wydruku 3D
- 1 (Kopiowanie).JPG (205.09 KiB) Viewed 20554 times
Taki materiał wymagał obróbki wykańczającej, więc po wygładzeniu i pomalowaniu tak komponował się w samochodzie. Gotowy daszek z zamontowanym w nim wyświetlaczem na klej z pistoletu przyklejamy później tym samym klejem do kokpitu

- 20141014_121424.jpg (267.89 KiB) Viewed 20554 times
W poniższym zdjęciu zaznaczone są miejsca gdzie od spodu są blaszane zatrzaski trzymające kratkę nawiewu. Wyciągamy ją i wycinamy pół zaczepu z jednej strony jak to widać na kolejnym zdjęciu, ponieważ między dwoma nie mieści się taśma do wyświetlacza, która jest ułożona jak to widać na następnym zdjęciu.

- 10 (Kopiowanie).jpg (200.57 KiB) Viewed 20554 times

- 13 (Kopiowanie).jpg (209.41 KiB) Viewed 20554 times

- 15 (Kopiowanie).jpg (253.3 KiB) Viewed 20554 times
Pomimo poszerzenia przez usunięcie części zaczepu taśma dalej jest zbyt szeroka, więc podpinamy ją do wyświetlacza i logicznie myśląc stwierdzamy od której strony 4 żyły kabla są nie używane i wycinamy je (ja usunąłem około 20cm od wyświetlacza)

- 14 (Kopiowanie).jpg (151.3 KiB) Viewed 20554 times
Kabel wystarcza do centralki która jest przed nogami kierowcy. Bezpośrednio po najmniejszej linii oporu został podłączony tam głośniczek. Czujnik temperatury mógł by być w tamtych okolicach, ale przeciągnięty o około 20-30cm w kierunku kierownicy, bo jest tam nawiew powietrza na nogi i może to oszukiwać temperaturę.
Masę do zasilania podkładamy pod jakąś śrubkę która jest wkręcona w metalowy element, plus i LPG ciągniemy przez ścianę grodziową (najlepiej przełożyć sztywny drut i nim przeciągnąć spowrotem kable). LPG podłączamy do plusa elektrozaworu, zasilanie poprzez bezpiecznik dołączony do zestawu do akumulatora.

- DSC00043.JPG (253.67 KiB) Viewed 20554 times

- DSC00045.JPG (322.97 KiB) Viewed 20554 times
Sygnał stacyjki oczywiście do stacyjki. Na regulacji wyciągamy kierownicę i opuszczamy do dołu. Od spodu jest 3 śrubki torx, po odkręceniu można ściągnąć osłony i jest dostęp do stacyjki.
Klawiaturkę podłączamy wg schematu z instrukcji i ja zamontowałem ją jak na zdjęciu.

- Guziki1.JPG (273.7 KiB) Viewed 20554 times

- Guziki2.JPG (227.08 KiB) Viewed 20554 times
Pod popielniczką jest 2 śrubki które wykręcamy, następnie cały element koło dźwigni ręcznego wyciągamy do góry (trzyma się na 4 zatrzaskach). Od spodu zaznaczamy miejsca i wiercimy otwory o średnicy 3mm, płytkę od wewnątrz zalewamy klejem z pistoletu mocując do obudowy tunelu środkowego.
Pozostałe sygnały podłączałem tuż przy komputerze (ECU) auta.

- DSC00034.JPG (301.72 KiB) Viewed 20554 times

- DSC00038.JPG (386.61 KiB) Viewed 20554 times
Patrząc na wmontowane ECU po kolei od lewej mamy złącze A, B, E.
VSS (prędkość)- złącze "E" pin 26, kabel niebieski
Wtryskiwacz (sygnał zużycia paliwa)- złącze "B" dowolny wtryskiwacz, 1- pin 5 kabel brązowy, 2- pin 4 czerwony, 3- pin 3 niebieski, 4- pin 2 żółty
Wentylator- złącze "E" pin 12 zielony ( za zakombinowałem i zamiast sygnalizacji wentylatora mam sygnalizację pracy na VTECu

złącze "B" pin 11 niebiesko-czarny.
Tak wygląda i działa skończony UKP

- 10.jpg (215.71 KiB) Viewed 20554 times
http://www.youtube.com/watch?v=kN0IVDTHKkA
Dane do kalibracji:
Stała drogi:237 (dla wersji wyposażenia sport, bo pozostałe mają inne skrzynie i minimalnie inne przełożenie) po podłączeniu do PC można wpisać dokładniej- 2368
Stała wtrysku PB: 422 (na pewno nie dokładnie, bo jeżdżę na LPG)
Stała wtrysku LPG: 499