Dziwne zachowanie przy odczycie

Pytania techniczne oraz porady dotyczące programowania pamięci oraz funkcjonalności programatora.
Post Reply
KlakS

Dziwne zachowanie przy odczycie

Post by KlakS »

Witam,
za pomocą programatora potrzebuje odczytać pamieć typu M95256. Jednak po wybraniu pamięci i naciśnięciu przycisku odczytu program się 'przywiesza' (nie wiem jak to nazwać). Sytuacja na zrzucie revelprog_1_start.png. W takim stanie tkwi i nic się nie zmienia, pali się dioda 'BUSY', można nacisnąć 'Cancel' i pojawia się pusty bufor.
Po powtórnym naciśnięciu przycisku odczytywania, ładuje się pasek odczytywania, a następnie się blokuje (revelprog_2_dwa.png). Po przerwaniu widać w buforze, że jakieś dane zostały odczytane. Czasem % wykonania nie są liczone.

Programator praktycznie nowy, selftest przechodzi na zielono. Pamięć jest wlutowana w układ.

Próbowałem też zmniejszać prędkość ale to nic nie zmieniło. Wygląda to trochę jakby pierwsza albo ostatnia 'porcja' danych była błędnie odczytywana.
Attachments
Druga próba odczytu pamięci.
Druga próba odczytu pamięci.
revelprog_2_dwa.png (104.83 KiB) Viewed 6789 times
Pierwsza próba odczyty zaraz po starcie programu
Pierwsza próba odczyty zaraz po starcie programu
revelprog_1_start.png (120.42 KiB) Viewed 6789 times
ArT
Has thanked: 61 times
Been thanked: 171 times

Re: Dziwne zachowanie przy odczycie

Post by ArT »

Czy programator jest wpięty bezpośrednio w port USB w komputerze czy przez HUB'a lub dockstation?
HUB wprowadza dodatkowe opóźnienia i mogą występować tego typu problemu.
Czy jest używany kabel USB z zestawu? Na kablu musi być oznaczenie "USB 2.0 HS".
Jaki system operacyjny?
Na PM podesłałem też nowszą wersje softu która powinna sobie poradzić z opóźnieniami na USB - proszę na niej przetestować.
KlakS

Re: Dziwne zachowanie przy odczycie

Post by KlakS »

Programator wpięty był przez HUB'a. Przepięcie bezpośrednio do komputera wydaje się rozwiązywać problem.
Co do przewodu nie jestem pewny czy to ten z zestawu, nie widzę na nim oznaczenia 'HS'.

Dziękuje za pomoc :D
Post Reply