Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś uniwersalnego komputera do mojej Astry G z 2002 silnikiem benzynowym 1.8 125KM o oznaczeniu z18xe i wyświetlaczem TID. Czy funkcje wypisane niżej będą działać:
-Pomiar temperatury Silnika, Wewnątrz i zewnątrz? Podejrzewam że jeśli będą działać pomiar to i alerty po konfiguracji.
-Poziom paliwa w zbiorniku razem z wyliczeniami?
-Pomiar prędkości obrotowej silnika?
-Pomiar Ciśnienia oleju i paliwa?
jaką funkcjonalność uda mi się jeszcze uzyskać?
i która wersja będzie lepiej pasować Pro czy może wystarczy mi zwykła wersja i z jakim wyświetlaczem?
Opel Astra G z18xe możliwości
-
ArT
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 171 times
Re: Opel Astra G z18xe możliwości
temp. wewnętrzna i zewnętrzna z cyfrowych czujników (2szt. w zestawie)Amane2142 wrote: -Pomiar temperatury Silnika, Wewnątrz i zewnątrz? Podejrzewam że jeśli będą działać pomiar to i alerty po konfiguracji.
temp. silnika ze sterownika silnika pin M25 lub bezpośrednio z czujnika - czujnik trzeba wyskalować
- da się ustawić alerty na w/w
pomiar zużycia paliwa na podstawie sygnału z dowolnego wtryskiwacza, dowolny z pinów M29 M61 M44 M12 w sterowniku silnika-Poziom paliwa w zbiorniku razem z wyliczeniami?
do tego trzeba podłączyć sygnał prędkości pojazdu - pin K41
będzie działać na podstawie tego samego sygnału co do zużycia paliwa, ewentualnie dedykowany sygnał RPM jest na pinie K62-Pomiar prędkości obrotowej silnika?
potrzebne dodatkowe czujniki, poradniki:-Pomiar Ciśnienia oleju i paliwa?
viewtopic.php?f=27&t=128
viewtopic.php?f=27&t=264
ciśnienia paliwa nie ma sensu mierzyć w tym silniku bo na listwie jest regulator ciśnienia paliwa który stabilizuje ciśnienie na stałym poziomie względem (pod)ciśnienia w kolektorze ssącym - chyba że chciałbyś mierzyć ciśnienie na wyjściu samej pompy wtedy można użyć taki sam czujnik jak do ciśnienia oleju
porównanie UKP-3 i UKP-PRO:
viewtopic.php?f=27&t=175
- Attachments
-
- astra_g_Z18XE.pdf
- (346.96 KiB) Downloaded 537 times
-
- astra-g_Z18XE_wytyczne.pdf
- (33 KiB) Downloaded 673 times
Re: Opel Astra G z18xe możliwości
Dzięki wielkie za odpowiedź przy ewentualnym montażu będę się odzywał