Taśma do wyświetlacza

Pytania techniczne oraz porady dotyczące kompatybilności i funkcjonalności UKP.
tresorex
Has thanked: 1 time

Taśma do wyświetlacza

Postby tresorex » Fri Jul 14, 2017 12:10 pm

Witam

Chciałem przenieść swój UKP w inne miejsce niż mam teraz (za radem) i mam problem, ponieważ dołączona do zestawu taśma do wyświetlacza jest zbyt krótka. Kupiłem taką nową, dłuższą taśmę w sklepie z częściami do PC. Niestety po jej podłączeniu nic się nie wyświetla na wyświetlaczu, działa jedynie jego podświetlanie. Sprawdzałem też na 3 innych taśmach które mam ze starych PC i na każdej jest podobnie. Jaka to musi być taśma aby wyświetlacz działał?

ArT
Has thanked: 57 times
Been thanked: 166 times

Re: Taśma do wyświetlacza

Postby ArT » Tue Aug 01, 2017 11:52 am

Taśma od HDD ma inaczej zaciśnięte końcówki i jej podłączenie może uszkodzić wyświetlacz oraz moduł - w przypadku LCD jest szansa że nic się nie stanie ale w przypadku OLED padnie od razu. Po ścięciu kluczy prowadzących są 4 możliwe podłączenia, a tylko 2 z nich będą działać (trzeba podłączyć w taki sposób aby pin 1 ukp trafił na pin 1 wyświetlacza).

tresorex
Has thanked: 1 time

Postby tresorex » Sat Sep 02, 2017 10:22 pm

Gdzie można kupić taką taśmę żeby działała z ukp?

ArT
Has thanked: 57 times
Been thanked: 166 times

Postby ArT » Sun Sep 03, 2017 9:13 am

Dedykowana u producenta, ewentualnie od HDD ale ściąć klucze i przed podłączeniem przepikać miernikiem tak aby odpowiednie piny trafiały na odpowiednie piny w module (porównać z oryginałem) i sobie to zaznaczyć na wtyczce aby w przyszłości się nie pomylić.

Return to “Wsparcie Techniczne”