Zlokalizowałem wtysk paliwa w silniku motocyklowym, ma dwa kable, i teraz, minus miernika przykladam do masy a plus miernika najpierw do jednego kabelka od wtryskiwacza i później do drugiego i tak szukam tego sygnału?
I o co dokładnie chodzi w ustawieniach ukp w opcji wtrysku PWM? Tam jest coś sterowanie minusem czy plusem, i nie wiek które mam ewentualnie wybrać, jest też opcja frequency, a nie mam pojęcia jak jest w moim silniku.
Jak sprawdzić miernikiem sygnał na wtrysku?
-
ArT
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 171 times
Re: Jak sprawdzić miernikiem sygnał na wtrysku?
Do wtryskiwacza dochodzą dwa przewody:
1. zasilanie
2. sterujący
Przy wtryskiwaczach sterowanych masą (99% przypadków) na zasilającym jest +12V, a na sterującym jest +12V zwierane do masy tylko na czas otwarcia wtrysku. W praktyce jak chcesz sprawdzić to zwykłym woltomierzem to on uśredni pomiar i na chodzącym silniku na przewodzie sterującym będzie delikatnie niższe napięcie niż na przewodzie zasilającym. Do UKP podłączasz przewód sterujący, a w programie ustawiasz PWM- (standardowy wtryskiwacz sterowany masą).
1. zasilanie
2. sterujący
Przy wtryskiwaczach sterowanych masą (99% przypadków) na zasilającym jest +12V, a na sterującym jest +12V zwierane do masy tylko na czas otwarcia wtrysku. W praktyce jak chcesz sprawdzić to zwykłym woltomierzem to on uśredni pomiar i na chodzącym silniku na przewodzie sterującym będzie delikatnie niższe napięcie niż na przewodzie zasilającym. Do UKP podłączasz przewód sterujący, a w programie ustawiasz PWM- (standardowy wtryskiwacz sterowany masą).
Na jednym przewodzie mam stałe 13,8V takie jak napięcie w instalacji kiedy silnik jest włączony i akumulator jest ładowany a na drugim kablu napięcie skacze, tak między 13,5 przez 13,6 i 13,8V coś takiego, nie mam odczytu jak piszesz 12V
-
ArT
Przewód na którym skacze napięcie będzie przewodem sygnałowym. Czym dłuższy czas otwarcia wtrysku tym poziom uśrednionego napięcia będzie niższy. Na biegu jałowym są krótkie czasy otwarcia wtrysków i niskie RPM, dlatego różnica w napięciu jest niewielka.
A definicja pinu B1? Bo to jest pin od RPM, co wybrać z listy,,nie podłączone'' czy impulsy obrotów z czujnika halla? W sygnal zużycia paliwa wybrałem pwm- wypełnienie sterowane masą, chodzi mi aby komputer pokazywał obroty silnika, z paniki tylko przypominam 
-
ArT
Pin B1 tylko w przypadku kiedy podłączysz dodatkowy osobny przewód do pomiaru RPM (impulsy z czujnika halla).
Jeżeli nie podłączasz osobnego sygnału do RPM to tylko ustawiasz w Ustawienia -> Zaawansowane -> RPM -> Pomiar RPM na podstawie sygnału pracy wtryskiwacza i też będzie działać.
Różnica jest taka, że jak masz osobny sygnał z czujnika halla to on ma znacznie wyższą rozdzielczość (kilkadziesiąt impulsów na 1 obrót wału vs od 0.5 do 4 impulsów na 1 obrót wału) i pomiar RPM jest dokładniejszy i bardziej płynny. Ponadto przy pomiarze RPM z sygnału wtryskiwacza wskazanie RPM nie będzie działać podczas hamowania silnikiem (bo wtedy wtryskiwacze pozostają całkowicie zamknięte).
Jeżeli nie podłączasz osobnego sygnału do RPM to tylko ustawiasz w Ustawienia -> Zaawansowane -> RPM -> Pomiar RPM na podstawie sygnału pracy wtryskiwacza i też będzie działać.
Różnica jest taka, że jak masz osobny sygnał z czujnika halla to on ma znacznie wyższą rozdzielczość (kilkadziesiąt impulsów na 1 obrót wału vs od 0.5 do 4 impulsów na 1 obrót wału) i pomiar RPM jest dokładniejszy i bardziej płynny. Ponadto przy pomiarze RPM z sygnału wtryskiwacza wskazanie RPM nie będzie działać podczas hamowania silnikiem (bo wtedy wtryskiwacze pozostają całkowicie zamknięte).
W takim razie podłączam pod pin A11 tak?
Wartość stała RPM bedzie 2.0?
Wartość stała RPM bedzie 2.0?
-
ArT
Nie. Sygnał wtryskiwacza podłączasz pod A10.
A stała RPM w zależności od silnika będzie zwykle od 0.5 do 2.0 - w zależności od sposobu sterowania wtryskami (w zależności ile jest cykli pracy wtryskiwacza na 1 pełny obrót wału).
Najlepiej ustawić na początek 1.0 i jeżeli obroty będą o połowę zaniżane lub 2x zawyżane to wtedy odpowiednio stałą zmniejszyć (do 0.5) lub zwiększyć (do 2.0)
A stała RPM w zależności od silnika będzie zwykle od 0.5 do 2.0 - w zależności od sposobu sterowania wtryskami (w zależności ile jest cykli pracy wtryskiwacza na 1 pełny obrót wału).
Najlepiej ustawić na początek 1.0 i jeżeli obroty będą o połowę zaniżane lub 2x zawyżane to wtedy odpowiednio stałą zmniejszyć (do 0.5) lub zwiększyć (do 2.0)
Dziękuję, chyba działa, dodam że to silnik od skutera 4T, 125cm. Odczyt obrotów na ,, luzie'' to 800 i skacze 900
A parametr który się ustawia w UKP, Stała wtrysku PB/ON, to jest ilość paliwa wstrzykiwanego? Czy to się wylicza z pojemnosci silnika?