Dear Customers - REVELTRONICS company will be closed from 13th Sept to 25th Sept. Support will be limited during this time. We are sorry for inconvenience. Thank you in advance for your patience.

Zaprogramowanie cFeon Q32B-104HIP

Pytania techniczne oraz porady dotyczące programowania pamięci oraz funkcjonalności programatora.
montie
Posts: 4
Joined: Tue Dec 04, 2018 9:33 pm

Zaprogramowanie cFeon Q32B-104HIP

Postby montie » Tue Dec 04, 2018 9:46 pm

Witajcie.
Jestem zielony w tym temacie, niestety.
Ale w skrócie. Mam laptopa firmy D... , prawdopodobnie uszkodzona kość biosu. Zakupiłem nową na aukcji.
Posiadam programator IS. Podłączam wszystko poprawnie wg instrukcji, pamięć wsadzona w podstawkę. System operacyjny win 10 x64, oprogramowanie 1.8 programatora, sterowniki zainstalowane z poziomu aplikacji. Chcę wyczyścić kość pierw choć wiem że jest pusta bo nowa. Wybieram układ cFeon Q32. Daje testowo odczytaj i czyta choć jest pusto. Daję wyczyść pamięć, proces zaczyna się, mamy info czyszczenie, postępu 0% i nic się nie zmienia, Programator świeci kontrolką busy.. i po jakimś czasie mam info "błąd czyszczenia pamięci"
Napięcie dla tych układów to 2,7V do 3,6V, sprawdzałem na 2,8V i 3V Co robię źle?

ArT
Posts: 834
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 16 times
Been thanked: 80 times

Re: Zaprogramowanie cFeon Q32B-104HIP

Postby ArT » Wed Dec 05, 2018 10:53 am

Cześć. Z opisu wynika że wszystko robisz dobrze i powinno działać :-)
Możesz wrzucić zdjęcia jak umieszczasz pamięć w podstawce a jak podstawkę w programatorze?
Używasz kabla USB z zestawu? (USB 2.0 HS) One są podwójnie ekranowane do transmisji o wysokiej prędkości - jak się użyje kabla cieńszego od innych urządzeń to objawy mogą być podobne. Kabel też musi być wpięty bezpośrednio do portu USB w komputerze - bez żadnych przejściówek/hubów po drodze.
Prześlij też proszę zrzut ekranu z testu napięć programatora - na tym komputerze na którym programujesz.

montie
Posts: 4
Joined: Tue Dec 04, 2018 9:33 pm

Re: Zaprogramowanie cFeon Q32B-104HIP

Postby montie » Wed Dec 05, 2018 12:30 pm

Witam.
W załącznikach zdjęcia. Kable mam takie jakie były w zestawie. Mam inne więc sprawdzę.
Jak podłączam chip jest też na zdjęciu.
Attachments
IMG_20181205_122237_resized_20181205_122707537.jpg
IMG_20181205_122237_resized_20181205_122707537.jpg (614.34 KiB) Viewed 745 times
IMG_20181205_122222_resized_20181205_122707835.jpg
IMG_20181205_122222_resized_20181205_122707835.jpg (860 KiB) Viewed 745 times
programator_napiecia.jpg
programator_napiecia.jpg (49.18 KiB) Viewed 745 times

ArT
Posts: 834
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 16 times
Been thanked: 80 times

Re: Zaprogramowanie cFeon Q32B-104HIP

Postby ArT » Wed Dec 05, 2018 12:33 pm

Kabel jest OK.
Pamięć też jest poprawnie umieszczona.
Test programatora również OK.

A jesteś pewien że pamięć jest sprawna? Spróbuj na 2.6V-2.7V a następnie na 3.6V - jest jakaś różnica? Jak nie to spróbuj obniżyć prędkość transmisji do 10% (ustawienia -> hardware -> sck = 10%). Może pamięć nie trzyma parametrów lub jest uszkodzona. Patrzyłeś może na innych pamięciach?

montie
Posts: 4
Joined: Tue Dec 04, 2018 9:33 pm

Re: Zaprogramowanie cFeon Q32B-104HIP

Postby montie » Wed Dec 05, 2018 12:41 pm

Zakupiłem dwie pamięci więc wziąłem pod uwagę że jest coś nie halo z jedną no ale może być i z obiema.
Obniżenie taktowania - to testowałem też wczoraj,w przypadku gdy dam 50% to czyszczenie działa ale przy napięciu 3V lecz już zaprogramować się nie chce. Sprawdzę jeszcze pod innym os np win7.

montie
Posts: 4
Joined: Tue Dec 04, 2018 9:33 pm

Re: Zaprogramowanie cFeon Q32B-104HIP

Postby montie » Wed Dec 05, 2018 12:42 pm

Innych pamięci nie mam niestety, chyba że coś wylutuje z płyt głównych.

ArT
Posts: 834
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 16 times
Been thanked: 80 times

Re: Zaprogramowanie cFeon Q32B-104HIP

Postby ArT » Wed Dec 05, 2018 1:31 pm

Już nie chodzi o uszkodzenie jednej pamięci, ale tych "cFeon" to całe chiny są zalane podróbkami, które lepiej lub gorzej trzymają parametry. One często też siadają w laptopach. Spróbuj jeszcze na "10%" i na niższym lub wyższym napięciu, może pójdzie. Jak nie to możesz podesłać programator + swoje pamięci. Mam cFeon 32 i 64Mbit u siebie to będę mógł sprawdzić i porównać. Może z samym programatorem coś jest nie tak, dlatego warto też na innych kościach sprawdzić.

kodekplus
Posts: 2
Joined: Sun Sep 08, 2019 4:40 pm

Re: Zaprogramowanie cFeon Q32B-104HIP

Postby kodekplus » Sun Sep 08, 2019 4:48 pm

Witam.
Czy poradziliście sobie z problemem założyciela tematu?
Oprócz sposobu łączenia się z pamięcią, mam identyczną sytuację. Jest jakieś rozwiązanie?
Pozdrawiam

ArT
Posts: 834
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 16 times
Been thanked: 80 times

Re: Zaprogramowanie cFeon Q32B-104HIP

Postby ArT » Thu Sep 12, 2019 8:51 am

Też cFeon? Próbowałeś zmiany napieć i prędkości transmisji?

kodekplus
Posts: 2
Joined: Sun Sep 08, 2019 4:40 pm

Re: Zaprogramowanie cFeon Q32B-104HIP

Postby kodekplus » Thu Sep 12, 2019 9:48 pm

Tak, tak. Dokładnie taka sama pamięć.
cFeon Q32B-104HIP
Pamięć nowa, kupiłem dwie na wszelki wypadek i na obydwóch to samo. Trzecią taką pamięć mam z laptopa który wskazywał uszkodzony bios i również taka sama sytuacja. Każda z tych pamięci może być odczytana, może być zrobiony test czystości i weryfikacja poprawności z buforem. Natomiast w żadnej z nich nie można wykonać operacji czyszczenia ani zapisu. Występuje błąd komunikacji z pamięcią.
Próbowałem na różnych napięciach. W specyfikacji znalazłem, że napięcie dla tej pamięci to od 2.7V do 3.6V. Próbowałem na każdym napięciu mimo, że od 3.4V wzwyż wyświetla się komunikat, że te układy nie pracują na takich napięciach i jest ryzyko uszkodzenia. Zaryzykowałem - nie pomogło. Próbowałem obniżyć prędkość transmisji na 50% i na 10%. Nie pomogło.
Był tylko jeden jedyny raz, gdzie przy obniżeniu prędkości 10%, napięciu 3V i w sekwencji zapisu wybranym "bez czyszczenia", zaczął się proces zapisu i przebiegł od 0 do 100% bez zacięć, lecz po ponownym odczytaniu pamięci zapisane były tylko dwa pierwsze adresy a dalej pusto.
Programator mam zaaktualizowany do v1.8.1, test napięć OK, kabla używam z zestawu.
Znalazłem również, że pamięć ta nazywa się inaczej EN25Q32B i taki układ szukajka też znajduje, ale objawy są identyczne co na Q32 cFeon.
Bardzo proszę o pomoc.


Return to “Wsparcie Techniczne”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron