czy jak podepne czujniki poziomu gazu i paliwa to bedzie sam wykrywał tankowanie i nie trzeba będzie wklepywać ręcznie ile sie zatankowało?
tankuje zawsze do pełna
czujniki pozomu paliwa i gazu
-
ArT
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 171 times
Re: czujniki pozomu paliwa i gazu
Tylko w przypadku benzyny.
Jeżeli chodzi o gaz to ze względu na to że czujniki są niedokładne, a wskazanie mocno zależy od temperatury gazu to w UKP dla LPG jest realizowany tylko pomiar różnicowy (z pomiarów zużycia paliwa) co w praktyce da dokładność +/- 0,5l na 40 litrową butle.
Jeżeli chodzi o gaz to ze względu na to że czujniki są niedokładne, a wskazanie mocno zależy od temperatury gazu to w UKP dla LPG jest realizowany tylko pomiar różnicowy (z pomiarów zużycia paliwa) co w praktyce da dokładność +/- 0,5l na 40 litrową butle.
no to mnie zmartwiłeś, myślałem że LPG też będzie się sam resetował, nie chodzi tu o dokładne zużycie paliwa na podstawie wskazań z czujnika ale o wykrycie zatankowania - wchodze , odpalam , jade
może zrobić taką prostą funkcionalność przy następnym upgrade
może zrobić taką prostą funkcionalność przy następnym upgrade
-
ArT
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 171 times
A skąd będzie wiedział ile zatankowałeś, skoro czujnik poziomu lpg nie daje takiej informacji z dostateczną dokładnością?
Statystyk nie trzeba resetować przy tankowaniu.
Statystyk nie trzeba resetować przy tankowaniu.
mam czujnik poziomu typu hal (3 przewodowy), ale niestety nie wiem jak jest dokładny ,narazie spinam wszystko do kupy
jest (lub będzie?)taka opcja w programie która powie ze zatankowałem do pełna jeśli napięcie na czujniku jest powyżej np 4,5v , co da info UKP że zbiornik gazu jest pełny, a dalej niech sobie liczy ilość gazu w zbiorniku różnicowo
jest (lub będzie?)taka opcja w programie która powie ze zatankowałem do pełna jeśli napięcie na czujniku jest powyżej np 4,5v , co da info UKP że zbiornik gazu jest pełny, a dalej niech sobie liczy ilość gazu w zbiorniku różnicowo
Artur powiedz czy podłączać sie pod ten czujnik ilości LPG , i zrobisz taką funkcje w przyszłości ? o co ładnie proszę
niestety wszystkie wejścia mam już wykorzystane i niewiem czy podłączyć ilość gazu (co bym wolał) czy wykorzystać w innym celu te wyjście
niestety wszystkie wejścia mam już wykorzystane i niewiem czy podłączyć ilość gazu (co bym wolał) czy wykorzystać w innym celu te wyjście
-
pitersik74
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 2 times
Ja też podpinam się pod prośbę autora. Też by mi ta funkcja się przydała. Gdyby UKP po odnotowaniu napięcia powyżej założonego (tutaj ustawianie np:0-5V) przyjął pełny zbiornik LPG, i musiałby być dolny próg co by umożliwić określenie kolejnego tankowania.
Bo jadąc z połową zbiornika z górki może osiągnąć górne napięcie i "pomyśli" że tankowane, lub sprawdzanie tylko raz po wykryciu ładowania czyli ok 13,8V.
Bo jadąc z połową zbiornika z górki może osiągnąć górne napięcie i "pomyśli" że tankowane, lub sprawdzanie tylko raz po wykryciu ładowania czyli ok 13,8V.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr