Speed Sensor Connection Verification

Here you can ask technical questions about UTCOMP-3 / UTCOMP-PRO compatibility and features.
DArtagnon
Posts: 15
Joined: Thu Jan 17, 2019 3:49 am
Has thanked: 1 time

Speed Sensor Connection Verification

Postby DArtagnon » Sat Oct 19, 2019 2:44 am

Art,

I purchased the attached mechanical to digital speed sensor that I've installed in my transmission. I want to verify the connections before actually wiring it up.

It uses 3 wires: 12v power, Ground and Signal

VSS.png
VSS.png (23.26 KiB) Viewed 761 times


UTComp doesn't have a 12v supply, so I'll supply it power externally. My question is on the "Signal" wire. I presently have it marked to connect to pin A22 (VSS). I presume this is correct? I only ask because of the 12v power.

Thanks!

PS - First engine start this weekend!

ArT
Posts: 857
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 17 times
Been thanked: 85 times

Re: Speed Sensor Connection Verification

Postby ArT » Mon Oct 21, 2019 9:59 am

Hello,

Yes it's fine but I think that you should also connect pull-up resistor (e.g. 4,7kohm or 10k ohm) between signal wire and power supply wire (+12V pulses for VSS input is fine).

DArtagnon
Posts: 15
Joined: Thu Jan 17, 2019 3:49 am
Has thanked: 1 time

Re: Speed Sensor Connection Verification

Postby DArtagnon » Thu Oct 24, 2019 4:12 pm

Seems to be working w/o pull up resistor but will add one. Thanks!

ArT
Posts: 857
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 17 times
Been thanked: 85 times

Re: Speed Sensor Connection Verification

Postby ArT » Fri Oct 25, 2019 7:48 am

Maybe there is already pullup built-in sensor (you can measure resistance between power and signal lines)


Return to “UTCOMP technical support”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest