Cześć wszystkim! Mam pytanie: Czy normalne jest że wybierając w programie pamięć EEPROM 93..56 której fizycznie nie ma w programatorze i próbując ją odczytać operacja przebiega pomyślnie ukazując w buforze same "FF" , natomiast wybierając pamięć 24..02 której też nie ma fizycznie w programatorze i próbując sczytać pojawia się "Błąd komunikacji z pamięcią" ?
Mam kość ATMLH020 ale nie mogę znaleść jej noty katalogowej - znalazłem tylko na jakiejś chińskiej stronie że jest to zamiennik AT24C02 i nie jestem pewien czy to z wina programatora czy pamięci.
W teście programatora wszystkie napięcia są na zielono ale prądy wahają się między 30-42mA ale to też co test to jest nieco inaczej.
REVELTRONICS company will be closed from 7th Sept to 30th Sept. Support will be very limited during this time. More details.
ATMLH020 błąd komunikacji z pamięcią
-
ArT
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 176 times
Re: ATMLH020 błąd komunikacji z pamięcią
Tak dla 93xx odczyt pójdzie nawet na czysto (bez pamięci) - taka przypadłość protokolu microwire.
Dla 24xx jest I2C i komunikacja jest sprawdzana na bieżąco - brak komunikacji = błąd.
Przydalaby się nota katalogowa tej pamięci aby się upewnić ale jeżeli jest to odpowiednik At24C02 to musi działać jako EEPROM -> 24 series -> 24..02. Masz tylko jedną sztukę czy więcej?
30-42mA trochę za wysoko przy wyjętej pamięci - powinno być <10mA.
Dla 24xx jest I2C i komunikacja jest sprawdzana na bieżąco - brak komunikacji = błąd.
Przydalaby się nota katalogowa tej pamięci aby się upewnić ale jeżeli jest to odpowiednik At24C02 to musi działać jako EEPROM -> 24 series -> 24..02. Masz tylko jedną sztukę czy więcej?
30-42mA trochę za wysoko przy wyjętej pamięci - powinno być <10mA.
-
ArT
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 176 times
Re: ATMLH020 błąd komunikacji z pamięcią
To jeszcze pozostaje sprawdzić czy inne układy 24xx działają, np. wspomniana AT24C02. Jeżeli tak to z programatorem jest wszystko ok, ale nie podoba mi się trochę że ma ponad 30mA poboru prądu w spoczynku (powinno być <10mA). Możesz podesłać i go sprawdzimy.