ATMLH020 błąd komunikacji z pamięcią

Ogólne uwagi, sugestie oraz luźna dyskusja dotycząca programowania pamięci oraz programatora.
kubmio
Posts: 2
Joined: Sat Nov 02, 2019 6:54 pm

ATMLH020 błąd komunikacji z pamięcią

Postby kubmio » Mon Nov 04, 2019 7:06 pm

Cześć wszystkim! Mam pytanie: Czy normalne jest że wybierając w programie pamięć EEPROM 93..56 której fizycznie nie ma w programatorze i próbując ją odczytać operacja przebiega pomyślnie ukazując w buforze same "FF" , natomiast wybierając pamięć 24..02 której też nie ma fizycznie w programatorze i próbując sczytać pojawia się "Błąd komunikacji z pamięcią" ?
Mam kość ATMLH020 ale nie mogę znaleść jej noty katalogowej - znalazłem tylko na jakiejś chińskiej stronie że jest to zamiennik AT24C02 i nie jestem pewien czy to z wina programatora czy pamięci.
W teście programatora wszystkie napięcia są na zielono ale prądy wahają się między 30-42mA ale to też co test to jest nieco inaczej.

ArT
Posts: 857
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 17 times
Been thanked: 85 times

Re: ATMLH020 błąd komunikacji z pamięcią

Postby ArT » Tue Nov 05, 2019 8:43 am

Tak dla 93xx odczyt pójdzie nawet na czysto (bez pamięci) - taka przypadłość protokolu microwire.
Dla 24xx jest I2C i komunikacja jest sprawdzana na bieżąco - brak komunikacji = błąd.

Przydalaby się nota katalogowa tej pamięci aby się upewnić ale jeżeli jest to odpowiednik At24C02 to musi działać jako EEPROM -> 24 series -> 24..02. Masz tylko jedną sztukę czy więcej?

30-42mA trochę za wysoko przy wyjętej pamięci - powinno być <10mA.

kubmio
Posts: 2
Joined: Sat Nov 02, 2019 6:54 pm

Re: ATMLH020 błąd komunikacji z pamięcią

Postby kubmio » Tue Nov 05, 2019 7:19 pm

Niestety posiadam tylko jedną sztukę.

ArT
Posts: 857
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 17 times
Been thanked: 85 times

Re: ATMLH020 błąd komunikacji z pamięcią

Postby ArT » Wed Nov 06, 2019 9:44 am

To jeszcze pozostaje sprawdzić czy inne układy 24xx działają, np. wspomniana AT24C02. Jeżeli tak to z programatorem jest wszystko ok, ale nie podoba mi się trochę że ma ponad 30mA poboru prądu w spoczynku (powinno być <10mA). Możesz podesłać i go sprawdzimy.


Return to “Inne”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests