Programowanie wkładki

Pytania techniczne oraz porady dotyczące programowania pamięci oraz funkcjonalności programatora.
zstpro
Posts: 1
Joined: Wed Mar 25, 2020 8:15 pm

Programowanie wkładki

Postby zstpro » Wed Mar 25, 2020 8:18 pm

Dzień dobry, do tej pory programowałem (a raczej zmieniałem software na inny) we wkładkach SFP OEM, dziś chciałem zmienić firmware we wkładce HP, i przy wgrywaniu firmware mam błąd:

Image

zrzut pamięci jest wykonywany poprawnie:

Image

Czy ten błąd oznacza, że wkładka jest zabezpieczona hasłem przez producenta ?

ArT
Posts: 919
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 18 times
Been thanked: 93 times

Re: Programowanie wkładki

Postby ArT » Wed Mar 25, 2020 9:56 pm

A jak porównasz pliki przed zapisem i po zapisie to jakieś bajty się nadpisują czy żaden się nie zmienia? (w narzędziach masz porównywarkę - najlepiej wgrać losowy wsad który wygenerujesz CTRL + R i zobaczyć gdzie się zmieniło - oczywiście wcześniej zrób sobie kopie oryginalnej zawartości). Może być zabezpieczona hasłem - co jest bardzo prawdopodobne w HP. Może być akurat read only dla tego bajtu (a inne będą działać) - co też nie wyklucza hasła. Możesz mieć za niskie napięcie programowania (widzę wybrane 2.8V - ustaw 3.3V i podłącz kabel USB do adaptera aby wkładka miała swoje zasilanie z zewnątrz) i daj znać jak testy, będziemy wnioskować dalej :-)


Return to “Wsparcie Techniczne”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron