Problem z kalibracją czujnika temp z AutoGauge / Ecumaster

Pytania techniczne oraz porady dotyczące kompatybilności i funkcjonalności UKP.
kubek_ksjz
Posts: 6
Joined: Wed Jul 22, 2020 12:07 pm

Problem z kalibracją czujnika temp z AutoGauge / Ecumaster

Postby kubek_ksjz » Wed Jul 22, 2020 12:31 pm

Witam,
mam już zamontowane trzy czujniki w samochodzie (dość niedostępne miejsca dlatego wolałbym ich nie wymieniać).

Takie:
Image
Image

Pierwszy jest podłączony:
-sygnał do A8 Adc1 z rezystorem 330 ohm od A18 DS18B20-B_VCC (+5V OUT)
-masa do A16 DS18B20-B_GND

Drugi
-sygnał do A9 Adc2 z rezystorem 330 ohm od A6 DS18B20-A_VCC (+5V OUT)
-masa do A4 DS18B20-A_GND

Trzeci (inny rezystor)
-sygnał do B2 Adc3 z rezystorem 1090 ohm (270+820, nie miałem jednego 1000) od B6 DS18B20-D_VCC (+5V OUT)
-masa B4 DS18B20-D_GND

Po pierwsze czy jest to dobrze podłączone? Mam nadzieję że nie trzeba będzie poprawiać bo już "zakopałem" wiązkę

Po drugie w żaden sposób nie potrafię tego skalibrować (jakie R25 i ẞ wpisać, dla zakresu około 50 - 135stC) mimo przystępnego arkusza dostępnego na tej stronie, będę bardzo wdzięczny za pomoc bardziej rozgarniętego w tym temacie

ArT
Posts: 985
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 20 times
Been thanked: 95 times

Re: Problem z kalibracją czujnika temp z AutoGauge / Ecumaster

Postby ArT » Thu Jul 23, 2020 10:16 am

W UKP dla wejść AdcVccX jest wbudowany rezystor podciągający 1000 ohm. W Twoim przypadku jak rozumiem podłączasz czujniki pod wejścia AdcX a rezystor dajesz na zewnątrz (między AdcX a zasilaniem), 330 ohm dla czujnika 1, 330 ohm dla czujnika 2 oraz 1090 ohm dla czujnika 3. Kalkulator w excelu który udostepniamy zakłada Rpullup = 1000 ohm bo taki jest rezystor wbudowany w UKP dla wejść AdcVccX. Po drugie, tą tabelkę którą masz dla czujnika jest to tabela napięć dla jakiegoś sterownika - nie wiem jakiego, nie wiem jakie ma napięcie referencyjne, a co za tym idzie pewnie te wartości napieć nie będą prawidłowe dla UKP (tylko dla tamtego sterownika). Napięcia dla czujnika rezystancyjnego to jest już pochodna zamiany rezystancji na napięcie przez sterownik do którego jest podłączony czujnik. W takim przypadku żeby to dobrze wyskalować trzeba:
1. zdobyć tabelę temperatura/rezystancja czujnika - najlepiej co 5C ale żeby mieć z grubsza wskazania wystarczy jak tylko zmierzysz rezystancje dla dwóch punktów pomiarowych, np 25C i temperatura wrzenia 100C
2. podłączyć na rezystorach 1000 ohm 1% (lub podłączyć czujnik do wejścia AdcVccX zamiast do AdcX - wtedy nie musisz stosować żadnego rezystora na zewnątrz)
I dopiero wtedy możemy to poprawnie wyskalować.

Teraz zastanawiam się czy da się uratować sytuacje Twojej wiazki i podłączyć na tych rezystorach co masz. Wydaje mi się że jest taka szansa, ale musisz zdobyć tą rezystancyjną charakterystykę czujnika w ohmach, przepisac ją do excela i w excelu na dole w polu Rpullup [ohm] wpisać 330ohm zamiast 1000 (oraz 1090 dla trzeciego czujnika) i dopiero wartości wyliczone R25 i Beta przepisać do UKP.. ale teraz sobie uświadomiłem że 1000 ohm jest wpisane w UKP w obliczeniach dla temperatury (zaszyte w programie we wzorze), więc niestety nie będzie to wskazywac poprawnie dla 330 ohm, muszą być rezystory 1000 ohm.

kubek_ksjz
Posts: 6
Joined: Wed Jul 22, 2020 12:07 pm

Re: Problem z kalibracją czujnika temp z AutoGauge / Ecumaster

Postby kubek_ksjz » Thu Jul 23, 2020 11:54 am

ArT wrote:W UKP dla wejść AdcVccX jest wbudowany rezystor podciągający 1000 ohm. W Twoim przypadku jak rozumiem podłączasz czujniki pod wejścia AdcX a rezystor dajesz na zewnątrz (między AdcX a zasilaniem), 330 ohm dla czujnika 1, 330 ohm dla czujnika 2 oraz 1090 ohm dla czujnika 3.

Dokładnie tak

Skoro trzeba to oczywiście wymienię rezystory czy podłączenie.

Te table dotyczą czujnika do EMU (5.00V? ), mam jeszcze takie:

Image

Image

Jak to najlepiej lub najprościej zrobić?

ArT
Posts: 985
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 20 times
Been thanked: 95 times

Re: Problem z kalibracją czujnika temp z AutoGauge / Ecumaster

Postby ArT » Thu Jul 23, 2020 12:32 pm

Dlaczego rezystancja na czujniku jest różna dla tych samych temperatur? (to napięcie powinno być różne). Wydaje mi się że te tabele co masz to dla dwóch różnych czujników albo rezystancja nie jest mierzona na czujniku. Najlepiej zmierz samemu rezystancje czujnika i zrób podobna tabelkę rezystancja/temperatura to będziemy wiedzieli z czym mamy do czynienia. Pamiętaj aby rezystancje czujnika mierzyć przy odłączonej wtyczce aby nie dostawał zasilania z modułu.

kubek_ksjz
Posts: 6
Joined: Wed Jul 22, 2020 12:07 pm

Re: Problem z kalibracją czujnika temp z AutoGauge / Ecumaster

Postby kubek_ksjz » Thu Jul 23, 2020 1:15 pm

ArT wrote:Dlaczego rezystancja na czujniku jest różna dla tych samych temperatur? (to napięcie powinno być różne). Wydaje mi się że te tabele co masz to dla dwóch różnych czujników albo rezystancja nie jest mierzona na czujniku. Najlepiej zmierz samemu rezystancje czujnika i zrób podobna tabelkę rezystancja/temperatura to będziemy wiedzieli z czym mamy do czynienia. Pamiętaj aby rezystancje czujnika mierzyć przy odłączonej wtyczce aby nie dostawał zasilania z modułu.


Jedna jest dla 330 a druga dla 1000 ohm o ile to ma znaczenie (?)

Ale tak będzie chyba najprościej, kupię czujniki i je przemierzę

kris4cars
Posts: 41
Joined: Mon Sep 21, 2015 2:43 pm
Been thanked: 2 times

Re: Problem z kalibracją czujnika temp z AutoGauge / Ecumaster

Postby kris4cars » Thu Jul 23, 2020 10:55 pm

Emu ma pull-up-y 2,2kohm z tego co pamiętam.

ArT
Posts: 985
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 20 times
Been thanked: 95 times

Re: Problem z kalibracją czujnika temp z AutoGauge / Ecumaster

Postby ArT » Fri Jul 24, 2020 6:58 am

Hm ale nie mamy tabeli napięć dla tych 2,2kOhm na której można by polegać. Wyżej są wrzucone takie same napięcia dla 330ohm i 1000 ohm więc nie jest to wiarygodne.

@kubek_ksjz zdobądź proszę rzeczywistą charakterystykę czujnika który posiadasz (rezsytancja/temperatura) i dalej pomogę to ustawić. Najlepiej czym więcej punktów pomiarowych tym lepiej ale już tylko dwa dadzą nam punkt wyjścia.

kubek_ksjz
Posts: 6
Joined: Wed Jul 22, 2020 12:07 pm

Re: Problem z kalibracją czujnika temp z AutoGauge / Ecumaster

Postby kubek_ksjz » Mon Jul 27, 2020 10:54 pm

ArT wrote:Hm ale nie mamy tabeli napięć dla tych 2,2kOhm na której można by polegać. Wyżej są wrzucone takie same napięcia dla 330ohm i 1000 ohm więc nie jest to wiarygodne.

@kubek_ksjz zdobądź proszę rzeczywistą charakterystykę czujnika który posiadasz (rezsytancja/temperatura) i dalej pomogę to ustawić. Najlepiej czym więcej punktów pomiarowych tym lepiej ale już tylko dwa dadzą nam punkt wyjścia.


Mam, olej pogotowany ;)

Czujnik pierwszy AutoGaugeZ:

24stC - 1356
40 - 1170
55 - 780
70 - 360
85 - 215
100 - 130
115 - 80
130 - 56

Czujnik drugi AutoGaugeP:

24 - 7,48
40 - 6,25
55 - 4,60
70 - 2,80
85 - 1,88
100 - 1,31
115 - 0,84
130 - 0,58
Last edited by kubek_ksjz on Tue Jul 28, 2020 12:34 am, edited 1 time in total.

ArT
Posts: 985
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 20 times
Been thanked: 95 times

Re: Problem z kalibracją czujnika temp z AutoGauge / Ecumaster

Postby ArT » Mon Jul 27, 2020 11:18 pm

kubek_ksjz wrote:
ArT wrote:Hm ale nie mamy tabeli napięć dla tych 2,2kOhm na której można by polegać. Wyżej są wrzucone takie same napięcia dla 330ohm i 1000 ohm więc nie jest to wiarygodne.

@kubek_ksjz zdobądź proszę rzeczywistą charakterystykę czujnika który posiadasz (rezsytancja/temperatura) i dalej pomogę to ustawić. Najlepiej czym więcej punktów pomiarowych tym lepiej ale już tylko dwa dadzą nam punkt wyjścia.


Mam, olej pogotowany ;)

Czujnik pierwszy AutoGaugeZ:

24stC - 1,356
40 - 1,1170
55 - 780
70 - 360
85 - 215
100 - 130
115 - 80
130 - 56

Czujnik drugi AutoGaugeP:

24 - 7,48
40 - 6,25
55 - 4,60
70 - 2,80
85 - 1,88
100 - 1,31
115 - 0,84
130 - 0,58


hm, jednostki? :) ohmy i to na początku to 1356ohm? A ten drugi? (bo 7ohm to coś się nie zgadza;)

kubek_ksjz
Posts: 6
Joined: Wed Jul 22, 2020 12:07 pm

Re: Problem z kalibracją czujnika temp z AutoGauge / Ecumaster

Postby kubek_ksjz » Tue Jul 28, 2020 12:31 am

ArT wrote:
kubek_ksjz wrote:
ArT wrote:Hm ale nie mamy tabeli napięć dla tych 2,2kOhm na której można by polegać. Wyżej są wrzucone takie same napięcia dla 330ohm i 1000 ohm więc nie jest to wiarygodne.

@kubek_ksjz zdobądź proszę rzeczywistą charakterystykę czujnika który posiadasz (rezsytancja/temperatura) i dalej pomogę to ustawić. Najlepiej czym więcej punktów pomiarowych tym lepiej ale już tylko dwa dadzą nam punkt wyjścia.


Mam, olej pogotowany ;)

Czujnik pierwszy AutoGaugeZ:

24stC - 1,356
40 - 1170
55 - 780
70 - 360
85 - 215
100 - 130
115 - 80
130 - 56

Czujnik drugi AutoGaugeP:

24 - 7,48
40 - 6,25
55 - 4,60
70 - 2,80
85 - 1,88
100 - 1,31
115 - 0,84
130 - 0,58


hm, jednostki? :) ohmy i to na początku to 1356ohm? A ten drugi? (bo 7ohm to coś się nie zgadza;)


Bardziej skupilem sie przy tym pomiarze zeby nikt nie zginal wiec zapomnialem zrocic uwagena ustawienie miernika ;)
Ale zdaje sie ze w pierwszym 1356ohm a drugi 7480ohm etc

Rezystory (1000ohm 1%) juz mam wiec zmienie podlaczenie tez


Return to “Wsparcie Techniczne”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests