Od pewnego momentu zauwazylem ze kasuje mi sie czas i data w UKP v3. Urzadzenie pracuje codziennie od min.5 lat zliczajac poprawnie spalanie i cala reszte ktora ustawilem, ale po zgaszeniu zaplonu kasuje sie data i czas (po uruchomieniu auta i ukp czas startuje od 00:00 i data 1.01.2020). Poczatkowo podejrzewalem FW, ale po upgrade z 3.7 do 3.8 problem nadal istnieje. Wykluczylem bledne podlaczenie +12V/zaplon bo sprawdzilem to 3x i zawsze bylo poprawnie. Po konsultacji z producentem dostalem zalecenie wymiany dwoch kondensatorow (podtrzymujacych pamiec w momencie odciecia zaplonu) na plycie glownej co tez uczynilem. Nic sie nie zmienilo. Mam tez drugie nieuzywane v3 ktore przelezalo w pudelku kilka lat i podmieniajac je z importem ustawien liczylem ze problem ustanie, ale nic z tego. FW 3.7 ktore tam bylo tez kasuje mi date i czas, upgrade nie robilem bo nie bylo sensu.
Przed kondensatorami podejrzewalem kostke stacyjki ktora moze powodowac chwilowe rozpiecie stalego plusa w momencie rozruchu co powoduje kasowanie daty i czasu, ale jeszcze jej nie ruszalem. W Audi 80 B4 to dosc awaryjna czesc ktora czesto sie pitoli bo oryginalow juz nie ma, a zamienniki to smieci na krotki czas.
Od razu dodam ze po zgaszeniu auta poprawnie wyswietla mi sie raport z jazdy wiec w tym momencie kostka stacyjki dziala poprawnie..
Jutro jeszcze bede sprawdzal ukp na stole z symulacja zaplonu bez auta i dam znac co wyszlo.
Czy ktos mial podobny problem?