Problem utrzymania pamieci czasu/daty w UKP v3

Pytania techniczne oraz porady dotyczące kompatybilności i funkcjonalności UKP.
Leetveen
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Problem utrzymania pamieci czasu/daty w UKP v3

Postby Leetveen » Thu Nov 21, 2024 10:12 pm

Od pewnego momentu zauwazylem ze kasuje mi sie czas i data w UKP v3. Urzadzenie pracuje codziennie od min.5 lat zliczajac poprawnie spalanie i cala reszte ktora ustawilem, ale po zgaszeniu zaplonu kasuje sie data i czas (po uruchomieniu auta i ukp czas startuje od 00:00 i data 1.01.2020). Poczatkowo podejrzewalem FW, ale po upgrade z 3.7 do 3.8 problem nadal istnieje. Wykluczylem bledne podlaczenie +12V/zaplon bo sprawdzilem to 3x i zawsze bylo poprawnie. Po konsultacji z producentem dostalem zalecenie wymiany dwoch kondensatorow (podtrzymujacych pamiec w momencie odciecia zaplonu) na plycie glownej co tez uczynilem. Nic sie nie zmienilo. Mam tez drugie nieuzywane v3 ktore przelezalo w pudelku kilka lat i podmieniajac je z importem ustawien liczylem ze problem ustanie, ale nic z tego. FW 3.7 ktore tam bylo tez kasuje mi date i czas, upgrade nie robilem bo nie bylo sensu.
Przed kondensatorami podejrzewalem kostke stacyjki ktora moze powodowac chwilowe rozpiecie stalego plusa w momencie rozruchu co powoduje kasowanie daty i czasu, ale jeszcze jej nie ruszalem. W Audi 80 B4 to dosc awaryjna czesc ktora czesto sie pitoli bo oryginalow juz nie ma, a zamienniki to smieci na krotki czas.
Od razu dodam ze po zgaszeniu auta poprawnie wyswietla mi sie raport z jazdy wiec w tym momencie kostka stacyjki dziala poprawnie..
Jutro jeszcze bede sprawdzal ukp na stole z symulacja zaplonu bez auta i dam znac co wyszlo.
Czy ktos mial podobny problem?

ArT
Has thanked: 56 times
Been thanked: 166 times

Re: Problem utrzymania pamieci czasu/daty w UKP v3

Postby ArT » Fri Nov 22, 2024 9:51 am

Przy sprawnych kondensatorach nawet całkowite odłączenie zasilania na 1-2 sekundy nie spowoduje restartu daty. Możesz to przetestować ręcznie odłączając wtyczkę i podłączając po 2 sekundach - data i czas powinny być zachowane.

Zacznij od ustawień - nie włączyłeś przypadkiem trybu ultra-energooszczędnościowego w którym domyślnie jest wyłączany zegar podczas uśpienia?

Leetveen

Postby Leetveen » Sat Nov 23, 2024 2:13 pm

a to jest ciekawa uwaga z tym trybem, sprawdze to!

Leetveen

Postby Leetveen » Sat Nov 23, 2024 10:33 pm

Dziekuje za rozwiazanie problemu, przy przeladowywaniu ustawien z 3.7 na 3.8 przestawialem opcje i musialem tez przestawic tryb oszczedzania energii na ultra zapominajac ze gasi zegarek.. cos mi nie pasowalo ze przy nawiazywaniu polaczenia ukp zawsze pobieral czas z laptopa a od pewnego czasu nie. Po przestawieniu na zwykla energooszczednosc od razu wskoczyl czas i jest juz pamietany. Do drugiego UKP ladowalem zrzut ustawien tez z ustawianiem "ultra" wiec problem sie przenosil.
Tyle sie naszukalem a rozwiazanie bylo takie proste..

Return to “Wsparcie Techniczne”