Cześć,
Zwracam się do was z konkretnym zapytaniem, posiadam samochód z grupy VAG z dość powszechnie znanym silnikiem 1.8t na sterowniku ME 7.5 (ostatnia generacja). Niestety przeglądając forum znalazłem jakieś informacje ale są one nie do końca dla mnie konkretne...
Temat który mnie nurtuje to jak wygląda sprawa wykorzystani oryginalnych czujników zamontowanych w samochodzie ?
Czy posiadając czujnik MAP montowany w układzie dolotowym jestem w stanie wykorzystać go do odczytu ciśnienia doładowania ? Zdaje sobie sprawę że pokazują on ciśnienie bezwzględne (doładowania + atmosferyczne) ale może wspomniane UKP jest się w stanie skalibrować na -1b ?
Dodatkowo VCDS daje możliwość sprawdzenia temperatury w układzie dolotowym podczas jazdy, Czy jest możliwość aby wspomniany MAP dawał takie możliwości ? Podczas przerabiania całego układu dolotowego nie znalazłem żadnego innego czujnika ;/
Może okazać się, że moje pytania są mega oczywiste i elementarne ale jeżeli chodzi o elektroniką to nie czuje się tutaj jakiś mocny więc może znajdzie się ktoś kto nieco rozjaśni mi temat.