Communication error przy próbie odczytu W25N01GV (aler Read ID działa)

Pytania techniczne oraz porady dotyczące programowania pamięci oraz funkcjonalności programatora.
mpk
Posts: 16
Joined: Mon Aug 10, 2020 2:32 pm

Re: Communication error przy próbie odczytu W25N01GV (aler Read ID działa)

Postby mpk » Wed Aug 12, 2020 2:15 pm

TOUT mam już jakiś czas na 2000;)
Ustawienie DBO z interfejsu zawsze mi przycina do 250 max, zmieniłem w kodzie - niezależnie od wartości - z BYSO=0 działa, z BYSO>0 nie działa.

Próbuję czytać SR3 z różnymi opóźnieniami i (o ile niczego nie popierniczyłem) to każdy bit = 1, dla DBO=0,10,100,250,500,1000

Code: Select all

#OPERATION;
SW:0,0,1,9,1000,10,20,10,0,2000;
INSTR:0F,C0;

SR3.png
SR3.png (7.29 KiB) Viewed 1246 times

mpk
Posts: 16
Joined: Mon Aug 10, 2020 2:32 pm

Re: Communication error przy próbie odczytu W25N01GV (aler Read ID działa)

Postby mpk » Wed Aug 12, 2020 2:34 pm

No... to trochę wstyd, że nie spróbowałem wcześniej, ale na zewnętrznym zasilaniu zagadało.
Efekt na razie taki sobie, bo 617 bloków oznaczył jako "bad", ale może to wina kabelków.
Coż, zawsze to jakiś krok do przodu;)

ArT
Posts: 1017
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 20 times
Been thanked: 96 times

Re: Communication error przy próbie odczytu W25N01GV (aler Read ID działa)

Postby ArT » Wed Aug 12, 2020 2:53 pm

Coś nie tak, bo z tego co widziałem na adapterze nie masz żadnych dodatkowych elementów a sama pamięć bez problemu powinna działać na zasilaniu programatora.

A SR3 = 0x01 = 0000 0001, a to co odczytałeś to 10x wartość SR3

mpk
Posts: 16
Joined: Mon Aug 10, 2020 2:32 pm

Re: Communication error przy próbie odczytu W25N01GV (aler Read ID działa)

Postby mpk » Wed Aug 12, 2020 3:05 pm

A SR3 = 0x01 = 0000 0001, a to co odczytałeś to 10x wartość SR3

A, no to jednak popierniczyłem. No ale tak czy siak, BUSY.

Coś nie tak, bo z tego co widziałem na adapterze nie masz żadnych dodatkowych elementów a sama pamięć bez problemu powinna działać na zasilaniu programatora.

Powinna i chyba nawet działa, bo o ile przed rozpoczęciem odczytu zasilacz wskazuje zużycie około 10mA, to po rozpoczęciu pracy programatora, wzkazanie zasilacza zjeżdża do 0.

ArT
Posts: 1017
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 20 times
Been thanked: 96 times

Re: Communication error przy próbie odczytu W25N01GV (aler Read ID działa)

Postby ArT » Wed Aug 12, 2020 3:11 pm

Coś z tym adapterem chyba jest nie tak, masz możliwość mu podłączyć 100nF lub 1uF między zasilanie a masę (na adapterze)? Nierówne długości ścieżek, zakłócenia lub wysoka/nierówna rezystancja na poszczególnych pinach - tak podejrzewam. Albo spróbuj klipsem w układzie. Ja testowałem na innym adapterze (zamykany WSON-8 8x6) i poszło bez zasilania zewnętrznego.

mpk
Posts: 16
Joined: Mon Aug 10, 2020 2:32 pm

Re: Communication error przy próbie odczytu W25N01GV (aler Read ID działa)

Postby mpk » Wed Aug 12, 2020 3:14 pm

Mam jakąś Pomonę, ale parę użyć na krzyż i już pokoślawiona.
spróbuję kondensator

//EDIT
ze 100nF poszło.
efekt trochę straszny
blocks.png
blocks.png (226.37 KiB) Viewed 1239 times

ale spójny z tym, co otrzymałem przy użyciu zasilacza.

ArT
Posts: 1017
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:54 am
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 20 times
Been thanked: 96 times

Re: Communication error przy próbie odczytu W25N01GV (aler Read ID działa)

Postby ArT » Wed Aug 12, 2020 4:05 pm

No i super ;-)

Z tego co pamiętam to 0x20 jeszcze nie dyskwalifikuje bloku, jest bit error ale ECC to poprawia. Ale pamięć się kończy.
A druga opcja jest taka że urządzenie nie korzysta z ECC i w miejscu gdzie są flagi ECC przychowuje jakieś swoje informacje.

Trzeba by zrobić kopie z włączonym ECC, z wyłaczonym ECC, włączyć ECC, wyczyścić pamięć, zapisać losowym wsadem (CTRL + R) i będzie wiadomo ile faktycznie bloków jest uszkodzonych.

mpk
Posts: 16
Joined: Mon Aug 10, 2020 2:32 pm

Re: Communication error przy próbie odczytu W25N01GV (aler Read ID działa)

Postby mpk » Wed Aug 12, 2020 7:16 pm

ArT wrote:A druga opcja jest taka że urządzenie nie korzysta z ECC i w miejscu gdzie są flagi ECC przychowuje jakieś swoje informacje.


Tak najwyraźniej jest, bo z dumpa z wyłączonym ECC udało mi się odczytać jakiś w miarę wiarygodny system plików.
Dzięki za pomoc.


Return to “Wsparcie Techniczne”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron