Ukp pro problem z ekranem?

Pytania techniczne oraz porady dotyczące kompatybilności i funkcjonalności UKP.
piekielnik

Re: Ukp pro problem z ekranem?

Postby piekielnik » Mon Aug 12, 2024 4:23 pm

Super dziękuję za szybką odpowiedź zamówiłem kondensatory

Krzysiek84

Postby Krzysiek84 » Tue Apr 15, 2025 12:29 pm

cześć, mam dokładnie ten sam problem, który jest opisany w 1 poście. Objaw zaczął występować po skróceniu taśmy zasilania ekranu, ale dopiero po nocnym postoju auta. Pierwotnie po skróceniu taśmy auto jeździło, było wielokrotnie gaszone i odpalane, nic nie wskazywało na usterkę. Na drugo dzień rano ekran już nie wstał. Słychać cykanie, a po odpięciu taśmy jednorazowy sygnał dźwiękowy. Myślałem, że to problem z kostką więc ją odciąłem i założyłem kolejną. Sytuacja taka sama. Wielokrotne odpalanie auta wszystko działa. Po nocy ekran nie wstaje i słychać cykanie. Jakieś sugestie ?? Z góry dzięki za pomoc.

ArT
Has thanked: 58 times
Been thanked: 166 times

Postby ArT » Fri Apr 18, 2025 10:02 am

Skrócenie taśmy raczej nie ma nic do tego, o ile jest równo ucięta, bo może być sytuacja że końcówki taśmy są postrzępione (w miejscu cięcia) i robi Ci zwarcie, obciążając układ zasilania. Jak jest za duże obciążenie (zwarcie) to włącza się limit prądu i moduł nie wstanie (może cykać). Jeżeli to nie taśma to sprawdź zalecenia z poprzednich postów. Jeżeli objaw będzie występował na stałe za każdym razem albo w sposób powtarzalny (tak żeby można było wywołać usterkę), to można podesłać na serwis.

Krzysiek84

Postby Krzysiek84 » Fri Apr 18, 2025 3:23 pm

W moim przypadku jednak winna była taśma, a raczej jakieś lipne wtyczki, które zakładałem po skróceniu taśmy. (2 sztuki - dwie próby skrócenia taśmy). Kupiłem nową taśmę fabrycznie zaciśniętą i wszystko działa jak należy. Ciekawe było to, że na tych lipnych wtyczkach urządzenie startowało i działało do momentu kilkugodzinnego postoju. Tak czy inaczej problem rozwiązany :)

Return to “Wsparcie Techniczne”